Spania şi Marea Britanie au reuşit in extremis să evite ca Gibraltar să se transforme într-o frontieră “dură” a Uniunii Europene, notează, joi, El Pais, menţionând că s-a ajuns la un acord de principiu, astfel că libertatea de circulaţie la frontiera spaniolă cu enclava britanică este menţinută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit jurnalului spaniol, cu 12 ore înainte ca Marea Britanie să părăsească oficial Uniunea Europeană, delegaţiile spaniolă şi britanică, din aceasta din urmă făcând parte şi Gibraltar, au ajuns la un care presupune “eliminarea frontierei fizice care separă colonia britanică de La Linea de la Concepcion”, scrie El Pais.

Acordul, calificat de surse guvernamentale drept unul istoric, va trebui acum să se reflecte într-un tratat între Bruxelles şi Londra, competenţa în acest caz aparţinând UE, cu toate că Spania a reuşit în timpul negocierilor Brexit-ului să aibă drept de veto cu privire la viitoarea relaţie a Gibraltarului cu Uniunea Europeană. După încheierea procedurilor necesare şi semnarea tratatului, Spania va menţine frontiera în aceeaşi situaţie ca acum.

În cazul Gibraltarului se vor aplica normele Schengen, au precizat oficialii spanioli.

Madridul avertiza, la începutul săptămânii, că în cazul în care nu se ajunge la un compromis se vor forma ambuteiaje uriaşe la frontiera cu Gibraltar. Toţi cetăţenii - cu excepţia celor aproximativ 15.000 de muncitori transfrintalieri – urmau să aibă nevoie de o viză pe paşaport pentru a traversa frontiera, iar locuitorii Gibraltarului nu ar mai fi avut acces la securitatea socială spaniolă. În plus, ar fi existat consecinţe dezastruoase pentru municipalităţile spaniole vecine, a căror economie depinde în mare măsură de relaţia cu enclava britanică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.