Ministerul spaniol al Sănătăţii şi autorităţile regionale au căzut de acord miercuri seară ca vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor cu vârste mai mari de 60 de ani, potrivit RTVE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei surse prezente miercuri la Consiliul Interteritorial pentru Sănătate, decizia a fost luată cu sprijinul tuturor comunităţilor, cu excepţia Madrid, care a votat împotrivă, iar Ţara Bascilor şi Ceuta s-au abţinut. 

Acordul face referire la persoanele cu vârste cuprinse între 60 şi 65 de ani, iar administrarea vaccinului AstraZeneca celor de peste 65 de ani va fi analizată joi, în Comisia pentru Sănătate Publică.

„Începând de joi, vom continua administrarea acestui vaccin, însă persoanelor cu vârste de peste 60 de ani”, a confirmat, ulterior întâlnirii, ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

Persoanele cu vârste mai mici de 60 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca vor aştepta decizia Comisiei. În cazul lor, există trei posibilităţi şi va fi aleasă una în acord cu dovezile ştiinţifice: să primească şi a doua doză de AstraZeneca, să primească o a doua doză dintr-un alt vaccin sau să nu mai primească nicio doză, având în vedere că gradul de imunitate obţinut după prima doză este destul de ridicat (70%).

În Spania au fost înregistrate 12 cazuri de tromboză, în urma administrării acestui vaccin, majoritatea la femei cu vârste sub 55 de ani.

„Aşteptăm să vedem dacă dovezile ştiinţifice susţin administrarea unei a doua doze cu alt vaccin, aşa cum este analizat în Regatul Unit, sau dacă să lăsăm o singură doză având în vedere că fişa ehnică arată o eficienţă de 70%. În orice caz, vom aştepta ce va fi decis la nivel european”, a mai spus Darias.

Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat, miercuri după-amiază, că există o „legătură posibilă” între vaccinul Oxford-AstraZeneca şi cazurile „foarte rare” de tromboză, dar a subliniat că balanţa între riscuri şi beneficii rămâne „pozitivă”.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că o legătură între acest vaccin anti-Covid şi apariţia unei forme rare de cheaguri de sânge este „plauzibilă, dar nu confirmată”.

Italia şi Germania se numără între ţările care au decis de asemenea să nu mai administreze acest ser persoanelor mai tinere de 60 de ani.

Comisia Europeană a cerut miercuri statelor membre UE să caute să aibă o poziţie „cât mai coordonată posibil” legat de vaccinul AstraZeneca. Miniştrii Sănătăţii din Blocul comunitar s-au reunit miercuri şi au solicitat mai multe studii privitoare la impactul acestui ser.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.