Guvernul spaniol dă asigurări că, în pofida unei creşteri puternice a contaminărilor cu noul coronavirus, situaţia este ”sub control”, răspunzând astfel unor ţări care au impus restricţii Spaniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând de duminică, pasagerii care sosesc din Spania în Regatul Unit intră timp de 14 zile în carantină, iar Norvegia a impus din nou restricţii de călătorie în Spania.

Premierul francez Jean Castex le-a ”recomandat puetrnic” francezilor, vineri, ”să evite” să se ducă în Catalonia, o regiune situată în nord-estul Spaniei, unde epidemia a repornit puternic.

”Guvernul spaniol consideră că situaţia este sub control, focarele sunt localizate, au fost izolate şi controlate”, a declarat pentru AFP Ministerul spaniol de Externe.

”Spania este o ţară sigură”, a adăugat ministerul, anunţând cu privire la carantina de 14 zile impusă de Marea Britanie că Madridul este ”în contact” cu Londra, pe a cărei decizie o ”respectă”.

ÎNGRIJORARE ÎN ARAGON ŞI CATALONIA

Epidemia a început să accelereze din nou în Spania - unde s-au înregistrat joi şi vineri 1.000 de contaminări cu covid-19 pe zi -, potrivit unor bilanţuri oficiale.

Numărul cazurilor, raportat la populaţie, s-a triplat în două săptămâni, iar autorităţile supraveghează peste 280 de focare.

Ministerul spaniol al Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea în mod special faţă de situaţia din Aragon şi din Catalonia.

În Catalonia, autorităţile regionale i-au îndemnat pe locuitorii Barcelonei să rămână acasă. Ele au decis vineri să închidă discotecile şi barurile de noapte, considerate drept focare de contagiune.

În acest context, majoritatea regiunilor - competente în domeniul Sănătăţii - au consolidat caracterul obligatoriu al măştii de protecţie - care este obligatoriu să fie purtată pe stradă. Nepurtarea măştii pe stradă se sancţionează cu amendă.

În unele dintre regiuni, restricţii au fost impuse cu privire la o limitare a numărului de persoane care pot să se adune sau interdicţia vizitării azilurilor de bătrâni.

Guvernul central - care asigură că nu este vorba despre un ”al doilea val” - consideră că regiunile au instrumente suficiente pentru a controla epidemia covid-19 şi îndepărtează eventualitatea impunerii unei stări de alertă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.