Autorităţile spaniole au anunţat că un număr de 74 de persoane au fost rănite sâmbătă seară, după ce o butelie cu gaz a explodat într-o cafenea aglomerată din localitatea turistică Velez-Malaga, situată pe coasta sudică a Spaniei. De asemenea, patru persoane sunt în stare gravă, în vreme ce alţi 32 de răniţi au fost deja externaţi din spitalele locale, informează Reuters şi BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 19.00 (20.00 ora României), în timpul unui festival din Velez-Malaga. 

Imaginile distribuite pe reţelele de socializare arată pagubele imense provocate de explozie, resturile acoperind întreaga stradă din faţa cafenelei.

BREAKING | Over 50 feared injured as gas #explosion rips through cafe near #Malaga, Spain. pic.twitter.com/02FmgzAp2r

— Vocal Europe (@thevocaleurope) October 1, 2016

Autorităţile au blocat accesul în zona exploziei, care s-a produs în cafeneaua Bohemia din zona centrală a oraşului turistic. Se pare că bucătarul a ieşit din bucătărie cu doar câteva momente înainte de explozie pentru a-i avertiza pe clienţi să plece din cafenea, iar autorităţile cred că reacţia sa a salvat vieţi.

De asemenea, autoturismele de poliţie au ajutat la transportarea numărului mare de răniţi către spitalele din apropiere, după ce serviciul de ambulanţă a devenit suprasolicitat.

Primarul Antonio Moreno Ferrer a explicat că una dintre cauzele exploziei ar putea să fie o scăpare de gaze în cafeneaua situată în centrul istoric al localităţii.

”Se pare că ar fi vorba de o scăpare de gaze, iar aerul supraîncălzit a favorizat producerea exploziei”, a declarat Ferrer.

Potrivit autorităţilor, circa 20 de persoane au suferit răni minore şi au fost deja externate din spital după o examinare de rutină. Ceilalţi 54 de răniţi sunt trataţi de medicii de la Spitalul Axarquia, iar dintre aceştia 12 clienţi ai cafenelei au fost externaţi până la ora locală 21.00 (22.00 ora României). 

De asemenea, patru persoane sunt în stare critică, iar unul dintre răniţi a fost deja operat de medici, în vreme ce un al doilea a suferit răni grave la abdomen şi ar putea să ajungă pe masa chirurgilor spanioli în următoarele ore. Ceilalţi răniţi sunt în stare stabilă, suferind răni uşoare, tăieturi şi zgârieturi. 

Primarul localităţii a atras atenţia însă că, deşi rănile nu sunt grave, pacienţii au pierdut mult sânge din cauza tăieturilor şi rănilor adânci provocate de explozie. Printre răniţi se numără şi un copil, care aproape şi-a pierdut un ochi şi a fost transportat la spitalul pentru copii din metropola Malaga, situată la doar câţiva kilometri de localitatea Velez-Malaga de pe coasta Andaluziei.

Incidentul a provocat haos în oraşul turistic chiar în timpul unui festival local. Mai mult, explozia s-a produs în apropierea unei clădiri administrative, ceea ce a ridicat iniţial alarma că ar putea să fie vorba de un atac intenţionat şi nu de un accident.

Serviciile de urgenţă au primit nu mai puţin de 20 de apeluri cu privire la explozia din cafeneaua Bohemia. Poliţiştii au fost mobilizaţi alături de gărzile civile şi de unităţile medicale pentru a reinstala ordinea şi a-i transporta pe răniţi.

De asemenea, primarul a mulţumit explicit pentru sprijinul oferit de voluntarii din gărzile civile, precum şi de trecătorii care au acordat ajutor răniţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.