Filantropul George Soros anunţă o donaţie în valoare de un miliard de dolari unei noi reţele mondiale de universităţi al cărei obiectiv este să promoveze valorile liberale şi viziunea sa a unei societăţi deschise, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul investitor financiar a subliniat că este importantă o finanţare a unor instituţii care să consolideze rezistenţa faţă de deriva tot mai puternică spre autoritarism în Statele Unite, Rusia şi China în cadrul ”celui mai important şi mai durabil proiect al vieţii” sale.

Soros l-a atacat de asemenea pe Donald Trump, pe care l-a catalogat ”narcisitul ultim”.

Această nouă ”Open Society University Network” (OSUN) urmează să fie construită la Central European University (CEU), înfiinţată după prăbuşirea comunismului în urmă cu 30 de ani, a  precizat Soros la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveţia.

CEU a fost nevoită să se mute din Ungaria la Viena, după ce liderul ungar Viktor Orban a privat-o de posibilitatea de a emite diplome americane.

CEU nu este suficient de puternică pentru a deveni ea singură instituţia de educaţie de care lumea are nevoie, a avertizat Soros - care s-aaflat în spatele deprecierii lirei sterline ce a condus la ieşirea acesteia din mecanismul european al ratei de schimb în Miercurea Neagră, în 1992.

”Acest lucru necesită un nou tip de reţea de educaţie mondială”, a subliniat el.

A venit vremea ca Open Society Foundation - vehiculul activităţii sale filantropice - să lanseze un proiect ambiţios care să se sprijine pe CEU şi să dezvolte ”o reţea de educaţie nouă şi inovatoare de care lumea are cu adevărat nevoie”, a spus el.

”OSUN va fi unică. Ea va oferi o platformă internaţională de învăţământ şi cercetare. În prima fază va conecta mai strâns o reţea existentă. În a doua fază, vom deschide această reţea altor instituţii care vor să se alăture, abia aşteaptă acest lucru ţi se califică în acest sens”, a anunţat filantropul.

”Pentru a ne demonstra angajamentul faţă de OSUN, noi contribuim cu un miliard de dolari la acest lucru. Însă nu putem construi o reţea mondială singuri, vom avea nevoie ca instituţii partenere şi susţinători în întreaga lume să ni se alăture în această întreprindere”, a continuat el.

Soros a apreciat că situaţia politică este cât se poate de sumbră, dar cedaea şi disperarea ar fi o greşeală.

El l-a atacat pe Trump, pe care l-a catalogat drept ”un escroc şi narcisitul ultim care vrea ca lumea să se învârtă în jurul său”.

”Atunci când fantezia sa de a deveni preşedinte a devenit realitate, narcisismul său a căpătat o dimensiune patologică. Într-adevăr, el a încălcat limitele impuse preşedinţiei de către Constituţie şi a fost inculpat din această cauză”, a mai declarat miliardarul filantrop.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.