Coreea de Nord este pregătită să testeze o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe o traiectorie normală, a declarat marţi Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, citată de presa de stat de la Phenian. Un astfel de zbor ar putea dovedi că aceste arme pot ameninţa partea continentală a Statelor Unite, precizează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie transmisă de agenţia oficială de presă KCNA, Kim Yo Jong - oficialul cu rangul cel mai înalt al regimului de la Phenian, după fratele său - respinge scepticismul experţilor în legătură cu progresul tehnologic real al Coreei de Nord în domeniul ICBM.

Rachetele balistice intercontinentale sunt lansate în spaţiu, unde se deplasează cu viteză în afara atmosferei înainte ca încărcăturile lor utile - focoasele nucleare - să treacă printr-un proces de reaprindere şi reintrare în atmosferă, la fel ca o navetă spaţială sau o capsulă spaţială, înainte de a se prăbuşi asupra ţintelor lor. Dacă procesul nu este executat cu o precizie şi cu materiale care pot rezista la căldura imensă generată, focosul nuclear ar arde înainte de a-şi atinge ţinta. De asemenea, unghiul la care focosul reintră în atmosferă poate face procesul mai dificil.

Până în prezent, Coreea de Nord a lansat rachete balistice care se deplasează vertical sute de kilometri în spaţiu, apoi reintră în atmosferă sub unghiuri abrupte, majoritatea căzând în apele dintre Coreea de Nord şi Japonia.

Pentru a ţinti cu succes partea continentală a SUA, o rachetă nord-coreeană ar trebui să urmeze o traiectorie de zbor de o amplitudine mai mică şi să aibă un unghi de reintrare mai mare.

"Timp de mai mulţi ani, aşa-zişii experţi au spus că reintrarea în atmosferă a rachetelor noastre ICBM nu a fost recunoscută sau verificată", a declarat Kim Yo Jong. "Pare evident că printr-o astfel de logică vor încerca să denigreze capacităţile noastre de armament strategic, care nu pot fi dovedite printr-o lansare cu unghi de înălţare, ci care pot fi arătate doar prin tragere la un unghi normal..Voi da un răspuns simplu la asta. Putem să încercăm în curând şi, odată ce veţi vedea, veţi şti", a afirmat sora liderului nord-coreean.

În noiembrie, Coreea de Nord a afirmat că a lansat un "nou tip" de ICBM, Hwasong-17, o rachetă care, teoretic, ar putea atinge partea continentală a SUA. Aceasta a fost unul dintre cele 35 de teste - un record - la care a procedat Coreea de Nord în acest an.

Oficialii şi experţii occidentali se aşteaptă ca Phenianul să testeze în orice moment o rachetă nucleară. Dacă acest test va avea loc, va fi primul după 2017.

Duminică, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice pe care armata sud-coreeană le-a analizat şi a ajuns la concluzia că sunt rachete balistice cu rază medie de acţiune (MRBM). A doua zi, KCNA a declarat că agenţia spaţială a ţării a efectuat un "proces final de testare pentru lansarea unui satelit de recunoaştere". Fotografii publicate luni în ziarul de stat Rodong Sinmun păreau să arate imagini aeriene de la mare altitudine, în alb-negru, ale capitalei sud-coreene Seul şi ale oraşului Incheon din apropiere - unde se află principalul aeroport din Coreea de Sud -, dar mulţi experţi au pus la îndoială autenticitatea imaginilor, în special având în vedere rezoluţia lor slabă.

"Scepticismul aşa-zişilor experţi din Coreea de Sud cu privire la cele două fotografii realizate de o cameră color în cadrul testului şi evaluarea lor cu privire la stadiul de dezvoltare şi pregătire a ţării mele sunt atât de neadecvate şi prosteşti", a comentat Kim Yo Jong. Ea a spus că testarea a fost făcută în mod corespunzător şi că rezultatele au fost anunţate publicului.

"Prin intermediul testului, indicatori tehnici importanţi, cum ar fi tehnologia de operare a camerei, capacitatea de procesare şi transmitere a datelor către dispozitivele de comunicare şi precizia de urmărire şi control a sistemului de la sol au fost confirmate în condiţii de mediu spaţial", a spus ea, potrivit KCNA. "Poporul nostru va rămâne ferm în proiectul de dezvoltare a sateliţilor de recunoaştere decis de partidul nostru, indiferent de costuri", a completat Kim Yo Jong.

Între timp, avioanele de luptă invizibile F-22  ale SUA se află în Coreea de Sud în această săptămână pentru exerciţii comune cu forţele sud-coreene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.