Situaţia drepturilor omului în Belarus este ”catastrofală” şi nu face decât să se înrăutăţească, anunţă marţi Raportoarea Specială a ONU în Belarus Anaïs Marin, iar regimul liderului belarus Aleksandr Lukaşenko de la Minsk epurează în mod deliberat ultimele voci disidente din societatea civilă, a tras ea un semnal de alarmă în Consiliul ONU al Drepturilor Omului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia rămâne catastrofală. Din nefericire, ea nu încetează să se degradeze”, a subliniat ea.

”Lipsa obligaţiei de a da socoteală pentru încălcatrea drepturilor omului alimentează o atmosferă de frică în rândul victimelor şi familiilor lor”, avertizează Anaïs Marin.

Raportoarea Specială a ONU în Belarus, care se află în post de cinci ani, a subliniat în cadrul Consiliului că a alertat, în urmă cu doi ani, cu privire la un ”viraj totalitar” al Minskului, atestat de ”dispreţul faţă de viaţă şi demnitatea umană” în cursul manifestaţiilor paşnice din 2020.

Anaïs Marin arată în acest raport anual că peste 1.500 de persoane sunt deţinute în continuare din motive politice - o medie zilnică de 17 arestări arbitrare începând din 2020.

”Am motive întemeiate să cred că condiţiile de detenţie sunt în mod deliberat făcute şi mai dure în cazul persoanelor condamnate din motive politice, plasate în celule disciplinare cu privire la onfracţiuni minore ale regulamentului închisorii”, a denunţat ea.

Apărătorii drepturilor omului sunt persecutaţi în mod constant, denunţă ea.

Peste 1.600 de ”organizaţii indezirabile au fost dizolvate cu forţa, inclusiv toate sindicatele independente care rămăseseră”, a precizat ea.

”Acest lucru demonstrează o politică deliberată de stat vizând să epureze spaţiul civic de ultimele elemente disidente”, a denunţat ea.

Anaïs Marin precizează că presa independentă a fost catalogată drept ”organizaţii extremiste”, iar libertatea academică este ”atacată în mod sistematic”.

”Controlul ideologic şi măsurile disciplinare restrâng liberarea de opinie şi de exprimare”, denunţă ea.

Învăţământul primar şi secundar este supus unui ”control ideologic”, iar copiii sunt ”descurajaţi să-şi exprime propriile opinii” şi sunt ”ameninţaţi şi suportă consecinţe” în cazul în care au opinii divergente.

Belarusului i s-a oferit cuvântul în Consiliul ONU al Drepturilor Omului pentru a răspunde, însă niciun reprezentant belarus nu era prezert la reuniune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.