Redactorul şef al site-ului ungar de ştiri index.hu, Szabolcs Dull, a avertizatcă instituţia de presă cunoscută pentru criticile aduse premierului Viktor Orban este în pericol să îşi piardă independenţa din cauza a ceea ce a numit ”influenţă externă”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dull nu a dat detalii în comunicat, dar echipa sa editorială s-a plâns încă din 2018 că o schimbare a proprietarului unei organizaţi care gestioneză publicitatea sa îi pune în pericol capacitatea de a relata informaţiile independent.

Index.hu este cea mai mare instituţie de presă critică la adresa premierului Orban, după o reorganizare majoră a sectorului media din Ungaria în ultimii ani, care a făcut ca majoritatea reţelelor de presă să fie sub controlul guvernului sau sub controlul unor directori pro-guvernamentali.

”Am fost afectaţi de o influenţă externă care ar putea duce la dispariţia redacţiei”, a afirmat Dull într-o declaraţie semnată de zeci de reporteri care lucrează pentru index.hu.

Potrivit declaraţiei, soarta site-ului de ştiri ar putea fi decisă în următoarele zile.

Site-ul a publicat începând din septembrie 2018 un indice cu trei categorii: independent, în pericol şi fără independenţă. Duminică, pentru prima oară, indicatorul graficului s-a mutat la ”în pericol”.

Orban şi-a extins influenţa în multe sectoare ale vieţii din Ungaria, pe parcursul mandatelor sale de premier din ultimii 10 ani.

Uniunea Europeană este critică la adresa premierului Orban pentru politici despre care consideră că pun în pericol domnia legii prin impunea unui control parţial asupra justiţiei, mediei şi instituţiilor academice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.