Sindicate şi asociaţii de apărarea drepturilor omului au lansat miercuri un recurs în justiţie, cu scopul de a încerca să oprească un plan al Guvernului britanic pe care-l consideră ”ilegal”, de a trimite solicitanţi de azil în Rwanda, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul unei legi foarte controversate - care a intrat în vigoare în aprilie -, Regatul Unit preconizează să trimită în Rwanda, la peste 6.000 de kilometri de Londra, solicitanţi de azil care au sosit ilegal pe teritoriul britanic.

Primul avion cu migranţi către această ţară din Africa de Est urmează să decoleze la 14 iunie.

Principalul sindicat al funcţionarilor britamici, PCS, şi organizaţiile Care4Calais şi Detention Action au sesizat Înalta Curte, cu scopul de încerca să împiedice punerea în aplicare a acestei politici.

”În voinţa sa de a-i pedepsi pe cei care vor azil urcându-i cu forţa într-un avion către Rwanda, (ministrul de Interne) Priti Patel şi-a depăşit autoritatea”, denunţă adjunctul directorului Detention Action, James Wilson.

”Dând zor să implementeze ceea ce noi catalogăm o politică ilegală, ea ignoră pericolele foarte clare şi încălcările drepturilor omului al solicitanţilor de azil” în Rwanda, acuză el.

”Mulţi vin în Regatul Unit crezând că este un loc frumos care-i va trata mai drept decât locurile de unde au evadat”, subliniază fondatoarea Care4Calais, Clare Moseley.

”Catalogăm planul Rwanda drept ilegal. Sperăm ca tribunalele să fie de acord cu noi”, declară ea.

Potrivit unor avocaţi, peste 90 de migranţi vizaţi au lansat recursuri judiciare pentru a rămâne în regatul Unit.

Planul britanic - care vizează să decurajeze traversarea clandestnăa Canalului Mânecii, care se află în plină creştere - continuă să provoace critici aprige în rândul apărătorilor drepturilor omului, unor personalităţi din opoziţie din ambele ţări şi chiar la ONU.

Peste 10.000 de oameni au traversat Canalul Mânecii în ambarcaţiuni improvizate de la începutul anului, potrivit unor date de la Guvern, compilate de agenţia brtanică de presă Press Association (PA).

În 2021, 28.500 de persoane au efectuat această traversare periculoasă, iar în 2020 8.466, potrivit Ministerului brtanic de Interne.

Premierul britanic Boris Johnson a promis să controleze migraţia, unul dintre subiectele-cheie ale campaniei Brxitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.