Sindicate din cadrul poliţiei îi cer ministruluii francez de Interne Christophe Castaner să depună plângere împotriva autorilor unui montaj fotografic care compară Companiile Republicane de Securitate (CRS, Compagnies Républicaines de Sécurité) cu membri Waffen-SS, publicate pe pagina de Facebook “Insoumis France”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La France Insoumise (LFI), mişcarea condusă de către Jean-Luc Mélenchon, dă asigurări că nu este vorba despre contul său oficial şi cere închiderea acestei pagini.

Montajul incriminat suprapune o fotografie cu Waffen-SS - aripa militară a SS-ului nazist - şi o imagine cu membri CRS în ţinută antirevoltă, în acţiune, cu explicaţia foto: ”Noi n-am făcut decât să ne supunem ordinelor”.

Sindicatul comisarilor din poliţia naţională SCSI-CFDT şi Alternative CFDT cer ministrului de Interne să-l sesizeze pe procurorul Republicii.

Sâmbătă, ”poliţişti epuizaţi de săptămâni de conflict au (...) garantat libertatea de a manifesta şi au asigurat securitatea concetăţenilor noştri cu profesionalism şi curaj”, scriu SCSI-CFDT şi Alternative Police într-un comunicat.

”Astăzi, unii îndrăznesc să compare oamenii poliţiei naţionale cu (membri) Waffen-SS. Autorii acestei publicaţii trebuie să fie identificaţi, iar acest comportament scandalos să facă obiectul unor urmăriri penale”, cer sindicatele.

Montajul pare că a ”dispărut”, luni dimineaţa, de pe pagina Facebook “Insoumis France”, scrie Reuters.

”UZURPARE DE IDENTITATE”

”Acesta nu este deloc contul oficial al La France insoumise”, a declarat pentru Reuters o reprezentantă a serviciului de presă al LFI.

Însărcinatul cu comunicarea digitală al LFI Antoine Léaument a precizat, la rândul său, că încearcă să obţină de la serviciile Facebook închiderea acestei pagini şi reorientarea celor 87.000 de abobaţi ai acesteia către pagina oficială a mişcării lui Jean-Luc Mélenchon.

”Este în mod clar o uzurpare de identitate. Nu are nicio legătură cu noi. Asta se întâmplă destul de regulat. Este o problemă mare, inclusiv pentru vizibilitatea LFI pe Facebook”, a declarat el pentru Reuters.

Forţele de ordine au primit drept consemn, sâmbătă, în cursul unor manifestaţii cu legături cu mişcarea ”vestelor galbene” să multiplice reţinerile, cu scopul de a evita o reeditare a incidentelor violente care au marcat manifestaţiile de la 1 decembrie, mai ales la Paris.

Potrivit Ministerului de Interne, 1.939 de reţineri - dintre care 1.709 au condus la arestări preventive - au fost efectuate sâmbătă în întreaga Franţă, în cursul acestor manifestaţii.

Peste jumătate dintre aceste reţineri au fost efectuate la Paris şi cu condus la 1.000 de plasări în arest preventiv - inclusiv a 100 de minori.

Potrivit Parchetului Parisului, 278 dintre aceste persoane au fost prezentate în faţa unui magistrat, duminică, în urma plasării în arest preventiv, iar 494 de proceduri au fost clasate fără urmări - dintre care 288 în urma unei notificări a unui apel la respectarea legii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.