Premierul japonez Shinzo Abe a anunţat luni ridicarea stării de urgenţă în ultimele regiuni din argipelag în care se mai afla în vigoare, inclusiv la Tokyo, permiţând celei de a treia economii mondiale să repornească, şi a îndemnat totodată la prudenţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem criterii foarte restrictive pentru a permite ridicarea stării de urgemţă. Noi am considerat că aceste criterii au fost îndeplinite”, a declarat într-o conferinţă de presă televizată Shinzo Abe.

Starea de urgenţă a fost declarată la 7 aprilie la Tokyo şi în alte şase regiuni, după care a fost exinsă în întreaga Japonie, în contextul unei puternice creşteri a numărului de cazuri de infectare zilnice începând de la sfârşitul lui martie.

Prevăzută iniţial până la 6 mai, această măsură excepţională a fost prelungită până la 31 mai, însă o scădere a contaminărilor a determinat Guvernul să ridice starea de urgenţă în mod anticipat la 14 mai în 39 dintre cele 47 de prefecturi din arhipelag, iar apoi să facă acelaşi lucru la Kyoto şi Osaka.

Această ţară  cu 126 de milioane de locuitori înregistra în mod oficial, până duminică, 16.581 de infectpri cu noul coronavirus de la începutul epidemiei, un bilanţ care a crescut cu 31 de cazuri în 24 de ore, şi care înregistrează în total 830 de morţi, bilanţuri mult mai mici decât cele ale Europei şi Statelor Unite.

Starea de urgenţă nu permite Japoniei să impună o izolare asemănătoare celor din Europa sau Statele Unite, ci doar să-i îndemne pe japonezi să rămână acasă, iar magazinele să rămână închise, o cerere căreia se pare că populaţia i-a dat destul de larg curs în ultimele săptămâni.

Abe a îndemnat luni la prudenţă şi la adaptarea la ”o nouă normalitate”, la continuarea evitării a trei situaţii precise - locurile închise, locurile aglomerate şi contactele apropiate.

”Dacă lăsăm garda jos, infecţia se va răpândi rapid (...). Trebuie să fim atenţi”, a declarat el. ”Trebuie să creăm un nou mod de viaţă, este necesar să ne schimbăm modul de a gândi”.

Japonia nu a fost afectată de valuri de contaminare ca în Europa, Statele Unite, iar mai recent în Brazilia, însă strategia implementată de către Guvern a provocat critici, mai ales cu privire la numărul mic de testări în ţară - aproximativ 270.000 - cel mai scăzut nivel pe cap de locuitor în rândul ţărilor industrializate, potrivit Worldometers.

Oprirea aproape completă a economiei principalilor parteneri comerciali ai Japiniei şi scăderea consumului în ţară din cauza stării de urgenţă, care s-a adăugat efectelor recentei creşteri a TVA-ului, decretată la sfârşitul anului trecut, au aruncat Japonia în prima sa recesiune din 2015.

Shinzo Abe a prezentat un plan de repornire a economiei - în valoare de 1.000 de miliarde de dolari - care include distribuirea sumei de 100.000 de yeni fiecărui locuitor, în vederea unei relansări a consumului.

Însă Abe are de înfruntat o nemulţumire faţă de felul în care a gestionat criza. Un sondaj publicat luni de cotidianul Asahi Shimbun îl creditează cu doar 29% opinii favorabile - cel mai slab nivel de când se află la putere, în 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.