Armata sud-coreeană supraveghează îndeaproape infrastructurile balistice şi spaţiale ale Coreei de Nord, în urma unor semne de activitate care alimentează temeri cu privire la pregătirea unor eventuale tiruri de rachete balistice sau rachete cu rază lungă de acţiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O analiză a unor imagini satelitare arată o intensificare a activităţii în două instalaţii nord-coreene - centrul de cercetări balistice Samundong şi instalaţia de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune Sohae, cunoscută şi sub numele de Tongchang-ri. 

Orice tir ar pune în dificultate grav negocieri deja dificile între Statele Unite şi Coreea de Nord cu privire la o ”denuclearizare”.

Coreea de Sud ”urmăreşte îndeaproape şi scrutează toate activităţile şi scenariile posibile, inclusiv un tir de rachetă balistică”, în strânsă colaborare cu Statele Unite, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Statului Major interarme sud-coreean Kim Joon-rak.

Potrivit postului public american de radio NPR, imagini înregistrate la 22 februarie - înainte de al doilea summit, care a avut loc la sfârşitul lui februarie între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump în Vietnam şi care s-a soldat cu un eşec răsunător - arată prezenţa unor camioane, vagoane şi macarale în complexul de la Samundong, în apropiere de Phenian.

Experţi americani au dezvăluit, de asemenea, semne de activitate la Sohae, pe coasta de nord-vest a Coreei de Nord. Această instalaţie este folosită, în mod oficial, la plasarea pe orbită a unor sateliţi, însă reactoarele pot fi uşor adaptate în rachete balistice. Comunitatea internaţională acuză programul spaţial nord-coreean ca fiind paravanul programelor nord-coreene de înarmare.

Complexul de la Samundong a fost deschis în 2012, pentru a susţine dezvoltarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi lansatoare spaţiale.

Rachete balistice intercontinentale (ICBM) de tip Hawsong-15 - capabile, potrivit unor specialişti, să atingă teritoriul continental al Statelor Unite - au fost dezvoltate în această instalaţie.

În această instalaţie s-au construit, de asemenea, rachete cu rază de lungă de acţiune, transportate la Sohae şi lansate în 2012 şi 2016.

Kim Jong Un a promis să distrugă Sohae în al treilea său summit cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, la Phenian.

Un profesor de studii nord-coreene de la Universitatea Kyungnam, Lim Eul-chul, consideră că această intensificare a activităţii reprezintă un mesaj adresat de Phenian Washingtonului, după eşecul summitului de la Hanoi pe tema ”denuclearizării”, care s-a împotmolit în problema sancţiunilor economice impuse Nordului.

”Coreea de Nord practiă încă o dată diplomaţia prăpastiei, aşa cum a făcut-o în numeroase rânduri în trecut”, afirmă el. Nordul vrea noi negocieri cu Statele Unite, dar vrea să o facă de pe ”o poziţie mai bună”.

Un cercetător de la Institutul Sejong, Cheong Seong-chang, subliniază că ”Nordul ar putea să fie pe cale să încerce să le arate Statelor Unite că poate redeveni agresiv, reconstruindu-şi instalaţiile balistice (...), fără să tragă însă o rachetă balistică sau o rachetă cu rază lungă de acţiune”.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton a rămas prudent, duminică, pe tema iminenţei unui test balistic nord-coreean, amintind totodată că Donald Trump ar fi ”foarte dezamăgit” dacă se va întâmpla acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.