Sesiunea Congresului american destinată certificării victoriei lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, întreruptă după ce susţinători ai lui Donald Trump au intrat în clădirea Capitoliului, a fost reluată miercuri seară, la ora locală 20:00, fiind condusă de vicepreşedintele Mike Pence care a condamnat incidentele din cursul zilei şi a subliniat că „violenţa nu câştigă niciodată”. Congresmenii deschid plicurile cu voturile din Colegiul Electoral, din care 306 voturi i-au fost atribuite lui Joe Biden şi 232 lui Donald Trump. Procedura constă în deschiderea plicurilor şi numărarea voturilor. Fuseseră numărate doar 12 voturi înainte ca susţinătorii lui Trump să rupă cordoanele de poliţişti şi să intre în clădire. Sesiunea s-a încheiat după opt ore cu certificarea victoriei lui Biden în Colegiul Electoral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Sesiunea Congresului american s-a încheiat la ora României 10:48, după aproximativ opt ore.

UPDATE - Au fost certificate 306 voturi ale electorilor pentru democratul Joe Biden şi 232 de voturi pentru republicanul Donald Trump.

UPDATE - Democratul Joe Biden a depăşit pragul necesar de 270 de voturi ale electorilor certificate de Congres pentru a fi confirmat preşedinte al Statelor Unite. 

UPDATE - Obiecţia referitoare la victoria lui Joe Biden în Pennsylvania a fost respinsă în Camera Reprezentanţilor cu 282 la 138 de voturi. Camera şi Senatul se reunesc în sesiune pentru a continua numărarea voturilor Colegiului Electoral. Au rămas de numărat voturile din 12 state.

UPDATE - Obiecţia referitoare la victoria lui Joe Biden în Pennsylvania a fost respinsă în Senat cu 92 de voturi la 7. Este aşteptată şi decizia Camerei Reprezentanţilor.

UPDATE - Obiecţii iniţiate de republicani vizând voturile din Georgia, Michigan şi Nevada, respinse din raţiuni procedurale, nefiind susţinute de nicio semnătură. În prezent, Senatul şi Camera se pronunţă asupra obiecţiilor vizând rezultatele electorale din Pennsylvania.

UPDATE - Obiecţia referitoare la votul electorilor din Arizona a fost respinsă şi în Camera Reprezentanţilor, scorul fiind 303 - 121. Majoritatea republicanilor au votat în favoarea obiecţiilor, scorul fiind 121-83.

UPDATE - "Cel mai bun mod în care putem arăta respect pentru alegătorii care au fost supăraţi este spunând adevărul", a declarat republicanul Mitt Romney, în Senat.

"Adevărul este că preşedintele ales Biden a câştigat alegerile. Preşedintele Trump a pierdut. Am trăit eu însumi această experienţă", a spus Romney, candidat pentru Casa Albă în 2012.

UPDATE - Republicanul Lindsey Graham, considerat loial preşedintelui Donald Trump, a reafirmat victoria lui Joe Biden.

"Joe Biden şi Kamala Harris sunt aleşi în mod legal şi vor deveni preşedintele şi vicepreşedintele Statelor Unite pe 20 ianuarie", a adăugat el, după un discurs în care a denunţat violenţele care au avut loc miercuri.

UPDATE - Senatul a votat cu privire la obiecţia ridicată împotriva voturilor electorale din Arizona, obiecţie susţinută de doar 6 republicani, astfel că rezultatul votului a fost 93-6, iar obiecţia a fost respinsă. Este aşteptat şi votul Camerei Reprezentanţilor.

La fiecare obiecţie formulată în scris, sesiunea comună este întreruptă, iar Camera şi Senatul se reunesc pentru a o examina separat.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Sesiunea Congresului pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden în alegerile din noiebrie a fost reluată la ora României 03:00.
Protestul convocat de preşedintele în exerciţiu Donald Trump miercuri, în faţa Capitoliului, unde Congresul urma să certifice voturile electorilor în alegerile prezidenţiale şi, cu acestea, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale, au devenit violente la scurt timp.

CITEȘTE ȘI Fostul preşedinte Bill Clinton condamnă violenţele din Washington: Chibritul a fost aprins de Donald Trump şi de cei mai înfocaţi susţinători ai lui

CITEȘTE ȘI Twitter a înlăturat mai multe mesaje publicate de Trump şi i-a blocat contul pentru 12 ore. Facebook şi YouTube au eliminat clipuri cu susţinătorii preşedintelui

CITEȘTE ȘI Donald Trump apără acţiunile susţinătorilor săi: Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!

 

Sute de manifestanţi, susţinători ai lui Trump, au pătruns în Capitoliu şi mai multe clădiri din complex au fost evacuate. În confruntările cu poliţia au rezultat mai mulţi răniţi şi câteva zeci de persoane au fost reţinute. O persoană a murit împuşcată.

La reluarea sesiunii, Pence a spus: „Celor care au produs distrugeri în capitala noastră, astăzi: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului”. 

„În timp ce ne reîntrunim în această cameră, lumea va fi din nou martoră la rezistenţa şi puterea democraţiei noastre chiar şi în urma violenţei şi vandalismului fără precedent. Reprezentanţii aleşi de poporul Statelor Unite s-au adunat din nou. Să ne întoarcem la treabă”, a încheiat el.

Procurorul general al Districtului Columbia, Karl Racine, i-a cerut vicepreşedintelui să organizeze Cabinetul pentru a invoca Amendamentul 25 spre a-l înlătura pe Trump din funcţie.

Înainte de a începe procedurile, liderul republican din Senat, Mitch McConnell, a spus că cei care au încercat miercuri să perturbe democraţia nu au reuşit. 

„Vom finaliza exact ce am început. Vom finaliza procesul ca la carte. Ne vom urma înaintaşii, legile şi Constituţia ad literam. Şi îl vom certifica pe cel care a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020”, a spus McConnell.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.