Un proces - cu uşile închise - al lui Serghei Tihanovski, soţul opozantei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia, a fost deschis joi, într-o închisoare situată în sud-estul acestei foste republici sovietice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serghei Tihanovski - un blogger foarte cunoscut în Belarus prin videoclipurile sale împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko - a fost arestat în mai 2020 şi riscă 15 ani de închisoare cu privire la organizarea unor revolte şi incitare la ură.

El intenţiona să candideze în alegerile prezidenţiale din august împotriva lui Lukaşenko.

Soţia sa, Svetlana, care a caniddat în locul său, a revendicat o victorie în urma acestui scrutin, marcat, acuză opoziţia, de fraude masive în favoarea lui Lukaşenko, după care a fugit din Belarus de frica persecuţiei.

Numai presa oficială a fost acreditată să asiste la procesul împotriva lui Serghei Tihanovski, care este judecat împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei.

Imagini au fost difuzate în care apar inculpaţii, încătuşaţi, conduşi într-o cuşcă într-o sală de audieri.

”Serghei nu a acceptat niciodată vreun acord cu regimul. El rămâne aceeaşi persoană mândră şi de nezdruncinat”, scrie într-un mesaj postat pe Telegram Svetlana Tihanovskaia.

Realegerea controversată a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a declanşat o vastă contestare, reprimată dur de către regim.

Parchetul belarus a cerut maţi condamnarea la 15 ani de închisoare, cu privire la corupţie, a fostului bancher Viktor Babariko, arestat anul trecut după ce a vrut, la rândul său, să candideze în alegerile prezidenşiale belaruse din august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.