Serbia şi-a rechemat luni personalul diplomatic din Macedonia, în semn de protest faţă de “acţiunile ofensive” ale Guvernului de la Skopje. Decizia a coincis cu informaţii potrivit cărora Macedonia se alătură eforturilor diplomatice de a ajuta Kosovo să devină membru al agenţiei culturale ONU UNESCO, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici a declarat că personalul Ambasadei de la Skopje este rechemat pentru consultări, pe baza informaţiilor că au existat “acţiuni ofensive” împotriva instituţiilor sârbe. El nu a oferit detalii.

“Sunt multe speculaţii acum. Cred că totul va fi mult mai clar în următoarele 10 zile”, a spus el.

Ministrul de Externe Iviţa Dacici a declarat că intenţia Macedoniei de a exercita presiuni pentru ca UNESCO să primească drept membru Kosovo ar putea duce la o deteriorare a relaţiilor dintre Belgrad şi Skopje.

Kosovo, fostă provincie sârbă, şi-a declarat independenţa în 2008, la aproape un deceniu după ce raidurile aeriene ale NATO au îndepărtat forţele sârbe şi au pus capăt războiului.

Deşi independenţa Kosovo este recunoscută de 114 ţări, inclusive de Macedonia şi de 23 de ţări UE, aliaţii Serbiei, Rusia şi China, blochează în continuare apartenenţa regiunii la ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.