O delegaţie cu parlamentari croaţi a plecat mai devreme decât era programt din Serbia după ce un politician sârb i-a insultat şi a încercat să rupă un steag al Croaţiei, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Partidului Radical Sârb (PRS), Vojislav Seselj, a luat un steag în faţa Parlamentului din Belgrad, l-a aruncat pe jos, a călcat pe el şi a încercat să îl rupă în timp ce adresa insulte delegaţiei croate, conform martorilor.

Ofiţerii de securitate au încercat, fără succes, să-i ia steagul, în faţa delegaţilor croaţi, care erau conduşi de Gordan Jandrokovic, şeful Parlamentului croat.

Vizita făcea parte dintr-un efort al celor două ţări de a-şi îmbunătăţi relaţiile care au rămas tensionate de când Croaţia a luptat într-un război de independenţă faţă de Iugoslavia la începutul anilor 90 în care au murit aproximativ 20.000 de persoane.

„Din cauza acestei acţiuni care a afectat puternic demnitatea Republicii Croate ... am încheiat vizita”, a specificat parlamentul croat într-un comunicat. Vizita trebuia să se încheie joi.

Seselj, un fost marxist, a fondat PRS la începutul anilor 90 şi a fost viceprim-ministru sub Slobodan Milosevic în timpul războaielor balcanice în care peste 100.000 de oameni au fost ucişi.

Tribunalul ONU pentru crime de război a anulat săptămâna trecută o decizie prin care Seselj era exonerat de acuzaţiile de persecuţie şi acte inumane care au dus la violenţe în timpul războiului. El a fost închis timp de 10 ani înaintea începerii procesului şi a fost eliberat în 2014 pentru a merge în Serbia pentru a se trata de cancer.

Incidentul a fost condamnat de prim-ministrul sârb Ana Brnabic şi de preşedintele Parlamentului, Maja Gojkovic precum şi de alţi oficiali importanţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.