Senatorii americani au ajuns la un acord asupra imigraţiei şi ajutării Ucrainei, după luni de dezbateri aprige, însă preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor s-a angajat imediat să ”îngroape” acest acord, în pofida unui îndemn al preşedintelui democrat Joe Biden de a-l ”adopta imediat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord prevede o finanţare totală de 118,3 miliarde de dolari - un ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat efortului de război din Ucraina şi 14,1 miliarde de dolari destinaţi Israelului.

El prevede şi o anvelopă de 20,2 miliarde de dolari în vederea unor reforme politice ale migraţiei o însăsprire a restricţiilor ăn sistemul soluţionării cererilor de azil şi o ”frână” atunci când în America intreă peste 5.000 de imigranţi pe săptămână.

Textul a fost aprobat rapid de către preşedintele american Joe Biden, care subliniază eforturile depuse de zeci de ani în vederea unei reformări a unui sistem american al imigraţiei ”defect” şi care promoveează o atitudine mai umană decât a predecesroului său Donald Trump, ale cărui măsuri au condus la o despărţire a familiilor la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

”Am ajuns la un acord bipartizan asupra securităţii naţionale, care prevede cele mai stricte şi mai echitabile reforme ale imigraţiei de decenii. Eu le susţin ferm”, a anunţat într-un comunicat Joe Biden.

Trebuie ca acordul să fie ”adus pe biroul meu, penteu a-l promulga imediat”, cere el.

SPERANŢE NĂRUITE

În vederea unei adoptări, această anvelopă este necesar să fie adoptată de către Senat, unde ar urma să obţină teoretic susţinerea ambelor partide, iar apoi în Camera Reprezentanţilor, unde lucrurile se complică.

Preşedintele Camerei inferioare a Congresului, Mike Johnson, un om loial lui Donald Trump, i-a năruit speranţele lui Joe Biden.

”Această lege este mai rea decât ne aşteptam şi este foarte departe de a pune capăt catastrofei de la frontieră pe care a creat-o preşedintele”, a denunţat el pe X şi a dat asigurări că acest text ”va muri la sosire” în Camera Reprezentanţilor.

Joe Biden le-a cerut republicanilor, care controlează Camera Reprezentanţilor, să susţină acest acord bipartizan, în pofida unui apel al lui Donald Trump, probabilul său adversar în alegerile din noiembrie.

”Dacă gândiţi ca mine, că trebuie să securizăm frontiera acum, nu este o opţiune să nu faceţi nimic”, a subliniat el.

Statele Unite, cel mai important susţinător al Ucrainei, se lovesc de mai multe luni de validarea acestei anvelope.

La doi ani de la începutul unui război care împotmoleşte şi după ce Congresul a deblocat 110 miliarde de dolari, republicanii încep să considere ”nota” prea piperată.

Conştient de faptul că sentimentul urgenţei s-a evaporat la Washington, după ce războiul se apropie de doi ani, Joe Biden a cerut Congresului, în octombrie, să cupleze cererea de ajutare a Ucrainei cu cea de ajutare a Israelului, aliatul Statelor Unite împotriva Hamas.

El a cerut de asemenea introducerea în text a unei reforme dure a politicii imigraţiei Statelor Unite, un subiect politic fierbinte într-un an electoral.

”OCAZIE UNICĂ”

De la începutul Războiului din Ucraina, Kremlinul mizează pe un declin al ajutorului Occidentului, iar orice ezitare a aliaţilor Kievului întăreşte convingerea Rusiei că va câştiga acest pariu.

La sfârşitul lui decembrie, Statele Unite au deblocat ultima tranşă de ajutor militar disponibilă Ucrainei.

”Este o ocazie unică de a ne închide frontiera deschisă şi de a le da administraţiilor viitoare instrumente eficiente de care au nevoie să pună capăt haosului de la frontieră şi să ne apere ţar”, recunoaşte într-un comunicat senatorul din Oklahoma James Lankford, principalul negociator republican.

Liderul majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer cataloghează acest proiect de lege drept ”un pas monumental către consolidarea securităţii naţionale a Statelor Unite în străinătate şi de-a lungul frontierelor noastre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.