Senatul american a votat cu 98 de voturi pentru şi două împotrivă, impunerea de noi sancţiuni Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord, în pofida obiecţiilor Casei Albe, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cum Camera Reprezentanţilor a aprobat proiectul de lege la începutul săptămânii, tot cu o majoritate covârşitoare, textul va fi trimis preşedintelui Trump pentru a fi promulgat.

Un consilier de la Casa Albă a declarat că preşedintele şi-ar putea exercita dreptul de veto asupra legislaţiei, pentru a impune condiţii. Pe de altă parte, un veto prezidenţial poate fi depăşit cu votul a două treimi dintre membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

Sancţiunile au fost trasate parţial pentru a pedepsi şi mai mult Rusia pentru anexarea Crimeei, în 2014. Însă dezbaterea pentru noile măsuri a avut loc pe fundalul unei anchete în curs privind presupusa interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale din 2016.

Trump a respins în mod repetat existenţa oricărei implicări ruse în alegeri în ajutorul său. Însă corespondenţii politici atrag atenţia că orice tentativă de a bloca prin veto sancţiunile ar putea alimenta suspiciunile că susţine în prea mare măsură Kremlinul.

În plus, Casa Albă ar fi deosebit de îngrijorată în legătură cu o prevede a noii legi, care i-ar limita capacitatea preşedintelui de a ridica sancţiuni. În baza textului, el va fi nevoit să se consulte cu Congresul mai întâi.

Într-un discurs anterior rostit în Camera Reprezentanţilor, liderul republican Paul Ryan a declarat că proiectul “strânge mai bine şuruburile în privinţa celor mai periculoşi adversari ai noştri, pentru ca americanii să fie în siguranţă”.

Însă proiectul de lege a fost criticat de unele ţări europene, întrucât acestea se bazează pe importurile de gaze naturale din Rusia, care ar putea cădea victimă noilor sancţiuni.

Deşi o mare parte a atenţiei publice se concentrează pe sancţiunile vizând Rusia, atât Iranul, cât şi Coreea de Nord se confruntă cu presiuni tot mai mari în privinţa programelor balistice.

Sancţiunile vor viza organizaţiile financiare care tratează cu Phenianul, precum şi orice persoană sau companie implicată în programul balistic internaţional sau care are legături cu Corpul Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului.

Rămâne de văzut dacă preşedintele va încerca să blocheze prin veto proiectul. “Este posibil să semneze sancţiunile exact aşa cum sunt sau să blocheze sancţiunile şi să negocieze un acord şi mai dur împotriva ruşilor”, a spus noul director de comunicare de la Casa Albă, Anthony Scaramucci.

Anterior, Casa Albă s-a limitat să anunţe că revizuieşte proiectul şi aşteaptă “pachetul legislativ final pe biroul preşedintelui”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.