Şeful Poliţiei din Tucson, în Arizona, Chris Magnus, a demisionat după moartea unui tânăr latinoamerican, Carlos Ingram Lopez, în vârstă de 27 de ani, ţinut la pământ timp de 12 minute de către treipoliţişti, în circumstanţe care fac obiectul unei anchete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carlos Ingram Lopez a murit la 21 aprilie în acest oraş din sud-vestul Statelor Unite.

Poliţiştii au intervenit în urma unui apel telefonic de urgenţă la domiciliul bunicii sale, unde tânărul de origine latinoamericană era complet dezbrăcat şi era foarte agitat.

O înregistrare video - difuzată miercuri de către autorităţile locale - îi surprinde pe cei trei poliţişti - doi albi şi unul de culoare - urmărind victima neînarmată până în garajul casei, unde i-au pus cătuşe, după care l-au întins pe jos şi l-au placat, cu faţa la pământ.

Tânărul începe să-şi ceară scuze, după care începe să geamă şi îşi cheamă bunica în ajutor, spunând ”Nu pot să respir”.

După 12 minute, el era inconştient, ”victima unui stop cardiac”, potrivit şefului Poliţiei din Tucson, Chris Magnus, care a demisionat miercuri seara.

Autorităţile municipale urmează să accepte sau nu această demisie, însă primarul oraşului, Regina Romero, a apreciat într-o declaraţie remisă AFP că şeful poliţiei nu ar trebui să demisioneze.

În pofida faptului că Carlos Ingram Lopez a murit cu mai mult de o lună înaintea lui George Floyd, înregistrarea în care se plângea că se sufoca aminteşte de moartea acestui bărbat afroamerican care a murit la vârsta de 46 de ani sub genunchiul unui poliţăist alb la Minneapolis.

Magnus consideră că, oamenii săi nu au acţionat în conformitate cu practicile în vigoare în serviciul său, însă ei nu au avut intenţia să facă rău.

”El nu a fost lovit, nu a fost prins de gât sau strangulat”, a declarat şeful poliţiei.

Autopsia victimei a scos la iveală, susţine el, o doză de cocaină importantă în organismul tânărului şi o mărime anormală a inimii acestuia, însă nu a putut determina cu precizie cauza morţii.

”Este iresponsabil şi nedrept să se spună că a fost ucis de poliţie”, subliniază Chris Magnus.

Serviciile procurorului anchetează în continuare cu privire la deces, însă nu au formulat până în prezent vreo acuzaţie împotriva celor trei poliţişti - care au demisionat.

În statul vecin Colorado, guvernatorul Jared Polis a cerut să se redeschidă investigaţia cu privire la moartea lui Elijah McClain, un tânăr de culoare în vârstă de 23 de ani, mort în august 2019 la Aurora.

Tânărul a murit de o criză cardiacă, după ce a fost arestat de poliţişti, care l-au prins de gât şi i-au injectatcu forţa un calmant puternic.

Un poliţist a declarat că McClain, care nu avea supra sa vreo armă, a încercat să-i ia revolverul.

În dosar nu s-a efectuat vreo inculpare, iar o petiţie lansatăîn vederea redeschiderii anchetei adunase până joi peste trei milioane de semnături.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.