Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut luni comunităţii internaţionale să se unească pentru a "suprima ameninţarea teroristă" în Afganistan după revenirea la putere a talibanilor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit vreodată ca o platformă sau refugiu pentru organizaţiile teroriste", a declarat Guterres la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate. 

Secretarul general al ONU a solicitat "Consiliului de Securitate şi comunităţii internaţionale să facă front comun, să lucreze şi să acţioneze împreună şi să folosească orice mijloace pe care le au la dispoziţie pentru a suprima ameninţarea teroristă mondială în Afganistan şi pentru a garanta că drepturile omului fundamentale sunt respectate". 

Antonio Guterres a cerut de asemenea "talibanilor şi tuturor părţilor să respecte şi să protejeze drepturile internaţionale ale omului şi drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor", arătându-se "deosebit de îngrijorat de rapoartele privind încălcarea tot mai crescută a drepturilor omului împotriva femeilor şi fetelor afgane". 

"Primim informaţii înspăimântătoare ce raportează încălcări grave ale drepturilor omului în toată ţara", a adăugat secretarul general de la sediul ONU de la New York.       

"Următoarele zile vor fi cruciale", a adăugat el. "Lumea ne priveşte. Nu trebuie, nici nu putem să abandonăm populaţia Afganistanului", a declarat el, în contextul în care mii de persoane încearcă cu disperare să fugă din ţară prin aeroportul de la Kabul. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.