Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat luni Coreea de Sud să-şi sporească sprijinul militar acordat Ucrainei, invocând ca argument alte ţări care, după invazia Rusiei, şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jens Stoltenberg se află la Seul, prima escală a unui turneu care va include şi Japonia şi care are ca scop consolidarea legăturilor cu aliaţii SUA în faţa războiului din Ucraina şi a creşterii concurenţei cu China.

Vorbind la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, el a mulţumit Coreei de Sud pentru ajutorul său neletal acordat Ucrainei, dar a îndemnat-o să facă mai mult, adăugând că există o "nevoie urgentă" de muniţie. 

"Îndemn Republica Coreea să continue şi să-şi intensifice ajutorul în ceea ce priveşte problema specifică a sprijinului militar", a spus el. "La final, este o decizie pe care dumneavoastră trebuie să o luaţi, dar vă voi spune că mai mulţi aliaţi NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme către ţări aflate în conflict şi-au schimbat această politică acum", a spus secretarul general al NATO.

În întâlnirile cu înalţi oficiali sud-coreeni, Stoltenberg a susţinut că ceea ce se întâmplă în Europa şi America de Nord influenţează şi alte regiuni, iar Alianţa doreşte să contribuie la gestionarea ameninţărilor globale prin creşterea parteneriatelor în Asia.



Coreea de Sud a semnat acorduri importante prin care a furnizat sute de tancuri, avioane şi alte arme Poloniei, membră NATO, de la începutul războiului, dar preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că legea ţării sale care interzice furnizarea de arme ţărilor aflate în conflict face dificilă furnizarea de arme către Ucraina.

Stoltenberg a precizat însă că ţări precum Germania, Suedia şi Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat. "Dacă nu vrem ca autocraţia şi tirania să câştige, atunci au nevoie de arme, aceasta este realitatea", a spus el, referindu-se la Ucraina.

Şeful NATO a mai spus că este "extrem de important" ca Rusia să nu câştige acest război, nu doar pentru ucraineni, ci şi pentru a evita transmiterea unui mesaj greşit liderilor autoritari, inclusiv la Beijing, că pot obţine ceea ce doresc prin forţă.

Deşi China nu este un adversar al NATO, aceasta a urcat "mult mai sus" pe agenda NATO, a spus Stoltenberg, menţionând capacităţile militare în creştere ale Beijingului şi comportamentul coercitiv în regiune.

"Credem că ar trebui să ne angajăm cu China într-un dialog în chestiuni precum controlul armelor, schimbările climatice şi alte probleme", a spus el. "Dar, în acelaşi timp, suntem foarte clari în a spune că China reprezintă o provocare pentru valorile noastre, pentru interesele noastre şi pentru securitatea noastră", a punctat şeful NATO.

Într-o declaraţie difuzată luni de presa de stat, Coreea de Nord a calificat vizita lui Stoltenberg drept "un preludiu la confruntare şi război, deoarece aduce norii negri ai unui nou Război Rece în regiunea Asia-Pacific".

Anul trecut, Coreea de Sud şi-a deschis prima misiune diplomatică la NATO, promiţând să aprofundeze cooperarea în domeniul neproliferării, al apărării cibernetice, al luptei împotriva terorismului, al răspunsului la dezastre şi în alte domenii de securitate.

Vizita şefului NATO are loc, de asemenea, în contextul în care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, urma să sosească luni la Seul pentru discuţii cu omologul său sud-coreean Lee Jong-sup.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.