Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la Berlin, că este încă "prea devreme" pentru a trage o concluzie cu privire la solicitarea Poloniei de a muta în Ucraina sistemele de apărare antiaeriană Patriot oferite de Germania, relatează CNN

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem cu toţii de acord în legătură cu nevoia urgentă de a ajuta Ucraina, inclusiv cu sisteme de apărare aeriană", a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cu toate acestea, a adăugat el, "este important să înţelegem că nu este vorba doar de livrarea de noi sisteme, ci şi de a ne asigura că sistemele care sunt livrate pot funcţiona", inclusiv că au suficientă muniţie, piese de schimb şi întreţinere.

Secretarul general al NATO făcuse marţi o declaraţie similară şi la Bucureşti, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO.

"Este important să separăm discuţia despre acele trei sisteme Patriot pe care Germania le-a oferit pentru a ajuta la protejarea spaţiului aerian polonez de problema unei apărări aeriene suplimentare către Ucraina", a punctat Jens Stoltenberg la conferinţa de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz.

Miercuri, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat Germania să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot "cât mai curând" posibil. Comentariile lui Kuleba vin după ce ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, declarase săptămâna trecută că Berlinul ar trebui să trimită sisteme de apărare antiaeriană cu rachete Patriot direct Ucrainei, mai degrabă decât Poloniei. 

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut miercuri seara, în mesajul său video transmis zilnic către ucraineni, că Germania a decis să transfere sistemul antiaerian Patriot în Ucraina - o măsură pentru care, spune liderul de la Kiev, generaţii întregi de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz. „Am dori să lăudăm încă o decizie a Germaniei, care va deveni cu siguranţă istorică, - de a transfera sistemul Patriot în Ucraina. Toate generaţiile de ucraineni îi vor mulţumi cancelarului Scholz, precum şi unei întregi generaţii de politicieni germani moderni”, a spus Zelenski.

CUM AU APĂRUT DISCUŢIILE DESPRE SISTEMUL PATRIOT

Marţi, cancelarul german Olaf Scholz vorbise la telefon cu Volodimir Zelenski căruia i-a promis că Germania va livra Ucrainei mai multe tancuri antiaeriene Gepard. 

Potrivit Reuters, Scholz a spus marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că oferta Germaniei de a da Poloniei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot nu a fost scoasă din discuţie, după ce rachete rătăcite au lovit această ţară la 15 noiembrie.

Au existat propuneri ca acest sistem avansat de apărare antiaeriană, de fabricaţie americană, să fie apoi transferat Ucrainei, o propunere pe care Berlinul - care are deja desfăşurat un sistem Patriot în Slovacia - a primit-o cu răceală, pentru că sunt îngrijorări că desfăşurarea de rachete Patriot în Ucraina ar putea atrage NATO în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Experţii din domeniul apărării spun, în plus, că pregătirea pentru folosirea acestui sistem extrem de sofisticat ar putea dura ani de zile, ceea ce înseamnă că nu ar satisface nevoile imediate ale Ucrainei.

Pe de altă parte, un oficial cu rang înalt din Pentagon a declarat marţi presei, sub acoperirea anonimatului, că Statele Unite iau în considerare inclusiv trimiterea de sisteme Patriot pentru a ajuta Ucraina, dar nu a fost luată încă o decizie, ci este doar o variantă de discuţie.

Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie, aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona - că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc.

La rândul său, Ucraina - invitată la Bucureşti să aibă discuţii în marja reuniunii NATO - şi-a îndemnat partenerii occidentali să îi furnizeze sisteme de apărare antiaeriană şi transformatoare pentru a contracara loviturile ruseşti. "Dacă avem transformatoare şi generatoare, ne putem restabili nevoile energetice. Dacă avem sisteme de apărare aeriană, ne putem proteja de următoarele atacuri cu rachete ruseşti", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. "Pe scurt: Patriot şi transformatoarele sunt de ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie", a punctat el.

Experţii subliniază că deciziile de trimitere de armament în Ucraina nu se iau la nivel NATO, ci la nivel bilateral, de către fiecare ţară membră.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot - Patriot este acronimul de la "Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target" (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) - este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă. Raza lui de acţiune este mult mai mare decât dotările actuale ale armatei ucrainene, ceea ce ar permite atacuri inclusiv pe teritoriul Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.