Pentagonul a hotărât, până la urmă, după ce a ordonat cu doar câteva zile mai înainte întoarcerea acasă a portavionului USS Nimitz - ca o dovadă a unei dezescaladări - să lase portavionul pe poziţie la Golful Persic şi să nu-l cheme în Statele Unite, din cauza unor ”ameninţări” iraniene care-i vizează pe preşedintele în exerciţiu Donald Trump şi pe alţi oficiali americani de rang înalt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza unor recente ameninţări proferate de către lideri iranieni la adresa preşedintelui Donald Trump şi altor oficiali din Guvernul american, eu am ordonat USS Nimitz să-şi înceteze redesfăşurarea”, a anunţat într-un comunicat, duminică seara (ora locală), secretarul american interimar în exerciţiu al Apărării Christopher Miller.

Portavionul ”va rămâne de-acum pe poziţie” la Golful Persic, a precizat el, subliniind că ”nimeni nu ar trebui să se îndoiască de hotărârea Statelor Unite ale Americii”.

Cu doar câteva zile mai înainte, Miller anunţa întoarcerea în ţară a USS Nimitz, care urma să se sosească ”direct” în Statele Unite, potrivit unui comunicat de la 31 decembrie.

Această decizie era prezentată drept un semnal al unei ”dezescaladări”, adresat Teheranului, cu scopul de a evita un conflict, potrivit unor oficiali americani citaţi de ziarul The New York Times (NYT).

USS Nimitz patrulează în apele Golfului Persic de la sfârşitul lui noiembrie, cu scopul de a proteja retragerea trupelor americane din Afganistan.

Şeful interimar al Pentagonului nu a precizat natura ameninţărilor pe care le-a evocat, în contextul în care tensiunile între Statele Unite şi Iran sunt foarte puternice, din cauza campaniei ”presiunii maxime” a administraţiei Trump vizând Iranul.

Comemorarea unui an de la asasinarea de către Statele Unite, într-un atac cu un avion american fără pilot, a generaluluiiranian Qassem Soleimani şi a ”locotenentului” său irakian a fost marcată duminică de manifestaţii antiamericane la Bgdad, la care au luat parte mii de susţinători şi paramilitari irakieni proiranieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.