Ministrul suedez de Externe Tobias Billström a anunţat joi, la Berlin, că urmează să se ducă în curând la Ankara, pentru a pleda în favoarea aderării Suediei la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suedia acţionează cu diligenţă în vederea unei intrări rapide şi fără probleme în NATO”, a anunţat ministrul suedez într-o conferinţă comună de presă cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock.

”Cred că negocierile continuă în mod pozitiv”, a dat el asigurări, precizând că ”Suedia îşi pregăteşte propria ratificare care va încheia Prorocolul Aderării şi care va confirma că Suedia este un aliat NATO”.

Premierul suedez Ulf Kristersson s-a angajat, într-o vizită la Ankara, marţi, să răspundă îngrijorărilor exprimate de Turcia în lupta acesteia împotriva terorismului, în vederea ridicării obstacolelor aderării Suediei la NATO.

În urma acestor angajamente, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat o nouă reuniune, ”la sfârşitul lunii”, la Stockholm, şi şi-a exprimat speranţa ”unei concluzii mai pozitive”.

”Personal, cred că vizita premierului suedez la Ankara a arătat că există mult loc de dialog, un dialog care este acum în curs şi care trebuie purtat la toate nivelurile”, a subliniat Billström.

”Mă voi duce în curând la Ankara, în această toamă”, în vederea continuării acestui dialog, a anunţat el.

Erdogan blochează - din mai - extinderea NATO în Suedia şi Finlanda, pe care le acuză de apărarea unor combatanţi kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdustan (PKK) şi Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), considerate teroriste de către Ankara.

Parlamentul suedez urmează să se exprime ptin vot - săptămâna viitoare - asupra unei modificări a Constituţiei, în vederea unei înăspriri a luptei împotriva terorismului, cu scopul de a răspunde îngrijorărilor Ankarei.

Potrivit unor experţi, această înăsprire urmează să permită o facilitare a urmării membrilor PKK.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.