Şeful diplomaţiei nord-coreene se îndrepta joi către Suedia, o ţară care reprezintă interesele americane la Phenian, în timp ce Coreea de Nord şi Statele Unite studiază organizarea unui summit bilateral istoric, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerele suedez şi chinez de Externe au confirmat joi plecarea lui Ri Yong-ho către Stockholm, după o escală la Beijing. Ri a luat un avion către Stockholm unde era aşteptat joi seara.

Potrivit ministerului suedez, Ri urmează să stea până vineri în această ţară scandinavă, în vederea unor ”întrevederi” cu omologul său Margot Wallström.

Ministerul a precizat într-un comunicat că ”discuţiile vizează rolul de putere protectoare consulară jucat de Suedia pe lângă Statele Unite, Canada şi Australia” la Phenian.

Ri şi Wallström vor evoca, de asemenea, ”situaţia în domeniul securităţii în peninsula coreeană, un subiect care se află pe primul loc în agenda Consiliului de Securitate (al ONU), în care Suedia este membră (nepermanentă) în 2017-2018”, a precizat instituţia.

Vizita lui Ri, a adăugat ministerul, vizează, de asemenea, să ”contribuie la implementarea efectivă a rezoluţiilor” adoptate de Consiliul de Securitate împotriva Phenianului în privinţa programului său nuclear, dar şi a celor care ”subliniază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice în vederea găsirii unei soluţii paşnice la conflict”.

Ri este însoţit de Choe Kang-il, adjunctul directorului general al Departamentului America de Nord în cadrul Ministerului nord-coreean de Externe, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

”Nu putem exclude posibilitatea unui contact între Coreea de Nord şi Statele Unite” în cursul vizitei, lui Ri în Suedia, a declarat pentru Yonhap o sursă din capitala chineză.

SUMMIT ISTORIC?

Diplomaţia suedeză a sugerat că nicio declaraţie comună publică nu este prevăzută la finalul vizitei ministrului nord-coreean.

”Un comunicat de presă complet va fi publicat la sfârşitul întrevederilor, în seara de 18 martie”, a anunţat ministerul.

După luni de tensiuni şi ameninţări cu războiul în jurul programului nuclear al Phenianului, un summit istoric între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un ar putea să aibă loc spre sfârşitul lui mai, a anunţat săptămâna trecută un oficial sud-coreean de rang înalt.

Trump a confirmat perspectiva summitului, însă Coreea de Nord nu a făcut-o încă.

Nici locul şi nici data nu au fost încă precizate.

Într-o vizită oficială la Washington, la începutul lui martie, premierul suedez Stefan Löfven i-a retransmis lui Donald Trump disponibilitatea Suediei de a facilita contacte între cele două ţări inamice.

”Suedia este o ţară nealiniată din punct de vedere militar, cu o prezenţă în Coreea de Nord. Pe baza acestei încrederi, credem că avem de jucat un rol”, a repetat el joi, în marja unei vizite în provincie.

”Însă actorii principali vor decide rolul Suediei”, a adăugat el.

Ambasada Suediei la Phenian reprezintă interesele americane, dar şi canadiene şi australiene în Coreea de Nord, în contextul în care aceste ţări nu întreţin relaţii diplomatice cu regimul lui Kim Jong-un.

Coreea de Nord are la rândul ei o ambasadă la Stockholm, o vilă opulentă cu grădină, într-un cartier liniştit şi de lux din capitală.

”Suedia joacă un rol important în peninsula coreeană în calitate de putere protectoare şi (însărcinată cu) supervizarea armistiţiului” Războiului Coreei (1950-1953), subliniază Jerker Hellström, un specialist în Asia la Agenţia suedeză de cercetare în apărare, aflată în subordinea Ministerului Apărării.

Însă, în cazul Coreei de Nord, un exces de optimism este adesea dezamăgit. ”Pauza în escalada la care asistăm este temporară”, apreciază el.

Donald Trump a mulţumit anul trecut guvernului suedez pentru eforturile sale vizând să obţină eliberarea studentului american Otto Warmbier, arestat la Phenian în 2016 şi decedat la scurt timp după ce a fost eliberat şi s-a întord în Statele Unite.

Potrivit unei surse suedeze apropiate contactelor între Stockholm şi Phenian, soarta celor trei americani deţinuţi în Coreea de Nord ar urma să fie abordată săptămâna aceasta în Suedia.

”Odată ce ambele părţi fac acum gesturi în vederea unei relaxări a tensiunilor, acesta este un dosar asupra căruia Coreea de Nord se poate apleca”, a declarat această sursă pentru cotidianul Dagens Nyheter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.