Premierul sadanez Abdallah Hamdok, a cărui eliberare este cerută de către comunitatea internaţională după ce armata l-a arestat luni, se află ”acasă la mine”, a anunţat marţi generalul Abdel Fattah al-Burhan, şeful armatei, care a dizolvat autorităţile Sudanului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Da, am arestat miniştri şi politicieni, dar nu pe toţi”, a tunat generalul într-o lungă conferinţă de presă în care şi-a justificat faptele.

Abdallah Hamdok, un fost economist la ONU, este ”sănătos” şi ”se va întoarce acasă la el când se va termina criza”, a declarat generalul.

Premierul sudanez şi alţi oficiali ”deţinuţi ilegal este necesar să fie eliberaţi imediat”, a îndemnat marţi secretarul general al ONU Antonio Guterres, care deplânge o ”multiplicare” a loviturlor de stat în prezent şi ”impunitatea totală” a autorilor militari ai acestora.

”Disensiuni geopolitice importante” împiedică ”Consiliul de Securitate (al ONU) să ia măsuri puternice”, iar pandemia şi dificultăţi economice şi sociale fac ca ”şefi militari să considere că au o impunitate totală, că pot face ceea ce vor, pentru că nu li se va întâmpla nimic”, a deplâns într-o conferinţă de presă Antonio Guterres.

Biroul premierul sudanez Abdallah Hamdok i-a îndemnat marţi pe ”pucişti” să-l elbereze ”imediat”, într-un comunicat difuzat de Ministerul Informaţiilor, după ce şeful armatei a anunţat că Abdallah Hamdok se află acasă la el

Ministerul cere de asemenea ”eliberarea tuturor pesoanelor” arestate luni odată cu premierul, şi anume soţia acestuia, mai mulţi miniştri şi membri civili ai Consiliului însărcinat cu tranziţia.

Comunitatea internaţională a cerut deja, în mai multe rânduri, eliberarea acestora.

SUA SUSPENDĂ UN AJUTOR ÎN VALOARE DE 700 DE MILIOANE DE DOLARI

Pe de altă parte, Statele Unite au cerut luni o restabilire imediată a Guvernului civil răsturnat de la putere de către militari şi au anunţat o suspendare a unui important ajutor financiar, în valoare de 700 de milioane de dolari acordat tranziţiei sudaneze.

”Conducătorii militari este necesar să elibereze imediat toţi actorii politici şi să le garanteze securitatea”, a îndemnat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, care a ”condamnat” ”preluarea puterii de către militari”.

”Guvernul de tranziţie condus de civili este necesar să fie restabilit imediat. Ei reprezintă voinţa poporului”, a subliniat el.

”În lumina acestor evoluţii, Statele Unite suspendă” un ajutor în valoare de 700 de milioane de dolari consacrat tranziţiei democratice, a anunţat Price.

”Suspendăm întreaga sumă”, a subliniat el, precizând că această suspendare nu vizează ajutoare umanitare.

Generalul Abdel Fattah al-Burhan a dizolvat luni autorităţile de tranziţie.

Premierul Abdallah Hamdok şi aproape toţi liderii civili au fost arestaţi, într-un puci care s-a desfăşurat în câteva ore, după plecarea din Sudan a Emisarului Statelor Unite în Cornul Africii Jeffrey Feltman.

Jeffrey Feltman se afla în Sudan într-o încercare de a ”îmbunătăţi relaţiile” între ”liderii civili şi liderii militari”, a precizat Ned Price, care a dat asigurări că diplomatul nu a avut niciun indiciu, înainte să plece, cu privire la iminenţa acestor ”acte antidemocratice”.

TREI MORŢI ŞI 80 DE RĂNIŢI

Washingtonul ”nu s-a aflat în contact” cu premierul sau cu alţi actori politici după arestarea acestora, a precizat Price.

”Armata este responsabilă de securitatea, sănătatea, condiţiile lor”, iar ”noi vom cere socoteală în această privinţă”, a avertizat el.

Trei persoane au fost ucise, iar alte 80 au fost rănite luni, de către militari, la Khartoum, la manifestaţii împotriva loviturii de stat.

Ned Price a cerut armatei ”să nu recurgă la violenţă împotriva manifestanţilor” şi să nu folosească gloanţe reale.

El a ameninţat cu sancţiuni şi cu faptul că se vor lua în calcul ”toate măsurile adecvate” pentru ca ”cei care au recurs la violenţă” şi ”cei care se fac vinovaţi de deraierea căii Sudanului către democraţie să dea socoteală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.