Şeful Statului Major Rajmund Andrzejczak şi şeful operaţiunilor armatei poloneze Tomasz Piotrowski au demisionat, anunţă purtătorii lor de cuvânt, cu cinci zile înainte de alegerile legislative din această ţară care se învecinează cu Ucraina în război, declanşând cea mai gravă criză în armata poloneză de mai mulţi ani, iar opoziţia a cerut, după plecarea celor doi generali, demisia ministrului polonez al Apărării Mariusz Blaszczak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi comandanţi nu au spus care sunt motivele deciziilor lor.

Însă presa poloneză evocă un conflict cu ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

CONTINUITATEA COMANDAMENTULUI ŞI EFICIENŢA OPERAŢIUNILOR

”Generalul Rajmund Andrzejczak şi-a prezentat luni demisia din postul de şef al Statului Major”, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt, colonelul Joanna Klejszmit.

”La fel ca orice militar, el are dreptul să demisioneze, fără să-şi motiveze decizia”, a subliniat ea.

Comandantul Operaţiunilor, Tomasz Piotrowski, a demisionat şi el din post.

Preşedintele polonez Andrzej Duda va accepta această decizie, a declarat presei şeful Biroul Securităţii Naţionale poloneze (BBN) de pe lângă preşedinţie, Jacek Siewiera.

”Din punctul de vedere al preşedintelui, din punctul de vedere al BBN este absolut crucial să se menţină continuitatea comandamentului şi eficienţa operaţiunilor”, a subliniat el, anunţând că numiri încă de marţi în posturile vacante.

Presa poloneză scrie că cei doi se află în funcţii din 2018, că au decis să plece în urma unui lung conflict cu ministrul Apărării şi că se opun unor încercări de implicare a armatei poloneze în campania electorală.

CRIZĂ IMPORTANTĂ DE MAI MULŢI ANI

În primăvară, ministrul l-a acuzat pe generalul Piotrowski că a neglijat operaţiunile de căutare a unor fragmente ale unei rachete care a căzut în nord-vestul Poloniei şi că nu ainformat pe nimeni cu privire la acest incident.

La sfârşitul lui aprilie, fragmente dintr-un ”obiect militar aerian” - o rachetă rusă de croazieră de tip KH-55, capabilă să transporte ogive nucleare - care a căzut în decembrie, potrivit presei poloneze, au fost găsite de către un trecător într-o pădure, în apropiere de Bydgoszcz (nord), la aproximativ 500 de kilometri de frontiera de est a acestui stat membru NATO.

Premierul Mateusz Morawiecki a dat atunci asigurări că a fost informat cu privire la acest dosar abia la sfârşitul lui aprilie, în pofida faptului că generalul Andrzejczak a declaart că a informat oficialii ”la momentul faptelor”.

Plecarea celor doi generali constituie cea mai mare criză din armata poloneză de mai mulţi ani.

În urma acestui anunţ, opoziţia a cerut demisia ministrului Apărării.

Există un ”Război în Ucraina, un război în Orientul Mijlociu, iar armata poloneză se face firimituri. Acţiunile (Partidului) Lege şi Justiţie (PiS, populişti) ne lasă fără apărare în cea mai mare criză”, acuză pe X preşedintele grupului parlamentar al Noii Stângi, Krzysztof Gawkowski.

Liderul celei mai importante formaţiuni din opoziţie, Donald Tusk, a declarat că a fost informat despre decizia demisiei altor zece ofiţeri superiori din armata poloneză, o informaţie negată de către Statul Major.

Varşovia a fost unul dintre principalii furnizori de armament ai Ucrainei şi rămâne o ţară-cheie în transferul de armament şi echipament militar din Occident destinate Kievului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.