Şefa Guvernului din Hong Kong favorabil Beijingului Carrie Lam a anunţat marţi că proiectul de lege privind extrădarea către China, care a provocat un val istoric de contestare este ”mort”, însă a refuzat să anunţe retragerea imediată a textului, aşa cum cer protestatarii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există în continuare îndoieli persistente cu privire la sinceritatea Guvernului sau îngrijorări cu privire la faptul că Guvernul poate să relanseze procesul la Consiliul Legislativ (LegCo, Parlamentul local). Astfel, aş vrea să repet aici că nu mai există un proiect în acest sens. Proiectul de lege este mort”, a spus Carrie Lam.

Fosta colonie britanică se confruntă de câteva săptămâni cu o criză politică profundă, declanşată de respingerea acestui text prin uriaşe manifestaţii paşnice, dar şi confruntări violente între poliţişti şi o minoritatea mai radicală.

Guvernul a anunţat suspendarea proiectului, însă acest lucru nu a fost suficient să potolească furia, care s-a metamorfozat într-o mişcare mai vastă ce reclamă reforme democratice şi oprirea eroziunii libertăţilor în acest teritoriu semiautonom, care a revenit în 1997 sub tutela Chinei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.