Ministrul german de Interne în exerciţiu Horst Seehofer consideeă ”legitimă” voinţa protejării frontierelor unor state membre ale Uniunii Europene (UE), care cer bani pentru a ridica garduri de sârmă ghipată sau ziduri, cu scopul de a împiedica migranţi să intre pe teritoriul lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polonia a cerut UE 350 de milioane de euro şi a mobilizat mii de militari la frontieră, pentru a construi un zid la frontiera cu Belarusul.

”Considerăm legtimă protejarea fronterei externe (a UE), pentru a împiedica treceri clandestine”, a declarat Seehofer duminică tabloidului Bild, întrebat ce părere are despre această barieră construită de Polonia.

Mii de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, încearcă să treacă frontiera, din august, un val migratoriu pe care UE acuză Belarusul că l-a provocat ca represalii faţă de sancţiuni europene impuse Minskului.

Lituania a lansat, la rândul ei, construirea unei bariere de sârmă ghimpată la frontiera cu Belarusul, iar miniştri de Interne din 12 state membre UE - Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Ungaria - au cerut Comisie Europene (CE) la 7 octombrie, într-o scrisoare, să finanţeze aceste construcţii.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen le-a răspuns vineri că UE nu va finanţa ”sârmă ghimpată şi ziduri” la frontieră.

Horst Seehofer a avertizat tot duminică cu privire la faptul că controalele la frontiera Germaniei cu Polonia urmează să fie consolidate şi că forţe de poliţie - 800 de oameni- au fost deja desfăşurate în acest sens.

”Dacă este necesar, sunt pregătit să le consolidez şi mai mult”, a dat el asigurări.

Potrivit unor date de la Ministerul german de nterne, aproxmativ 5.700 de persoane au traversat ilegal frontiera din Polonia în Germania, de la începutul acestui an.

Un presupus trecător de migranţi a fost arestat sâmbătă după ce 31 de migranţi clandestini provenind din Irak au fost găsiţi într-o dubă în apropiere de frontiera Germaniei cu Polonia.

Ministrul german de Interbe a exclus o închidere a frontierei germano-poloneze şi i-a scris omologului său polonez Mariusz Kaminski, săptămâna trecută, pentru a-i propune o creştere a patrulelor comune la frontieră, din cauza unui număr tot mai mare de migranţi.

Mariusz Kaminski i-a răspuns că Polonia va ”susţine deplin” astfel de iniţiative.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.