Sindicatul angajaţilor Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni a anunţat închiderea sediului UNRWA în Fâşia Gaza duminică, în semn de protest faţă de concedieri operate în urma opririi finanţării americane în august, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UNRWA, care ajută milioane de palestinieni atât în teritoriile palestiniene, cât şi în Orientul Mijlociu, joacă un rol primordial în enclava palestiniană Fâşia Gaza, confruntată cu războaie, sărăcie şi penurii şi suspusă unei blocade israeliene şi egiptene.

Washingtonul, cel mai mai important contributor la bugetul agenţiei, cu 350 de milioane de dolari în 2017, a anunţat la sfârşitul lui august că încetează toate finanţările, aruncând UNRWA într-o gravă criză financiară.

Agenţia ONU a anunţat că, prin urmare, desfiinţează 250 de posturi în Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată, alt teritoriu palestinian, şi că 500 de posturi au fost transformate în posturi cu jumătate de normă.

În replică, angajaţii UNRWA din Fâşia Gaza au făcut grevă luni, iar sindicatul lor a anunţat într-o conferinţă de presă, joi, închiderea sediului UNRWA la Gaza începând de duminică, pe o perioadă nedeterminată.

De asemenea, angajaţii au fost invitaţi să să facă grevă două zile - marţea şi miercurea viitoare.

”Reafirmăm caracterul paşnic al acţiunilor noastre sindicale”, a declarat Amir al-Mashal, secretarul general al sindicatului angajaţilor UNRWA în Fâşia Gaza.

UNRWA are, la Gaza, 13.000 de angajaţi, care asigură traiul altor câteva zeci de mii de persoane în enclava afectată de unul dintre cele mai mari niveluri ale şomajului din lume - 53% per ansamblu şi 70% în rândul tinerilor, potrivit Băncii Mondiale (BM).

”Nu există bani pentru micii angajaţi, însă (angajaţii) străini sunt plătiţi”, în contextul în care salariile lor sunt mult mai mari, denunţă Nadia Aid, în vârstă de 40 de ani, al cărei salariu de asistentă socială asigură traiul celor şase copii şi soţului său aflat în şomaj, al cărei post a fost redus la jumătate de normă.

”Unde să găsesc eu de muncă, la 50 de ani, la Gaza?”, întreabă Fatma Assi, al cărei salariu asigură traiul a zece persoane. ”După 14 ani în agenţie, nu au dreptul să mă lase fără loc de muncă”, spune ea, precizând că a primit o scrisoare prin care i se anunţă concedierea.

Palestinienii consideră oprirea finanţării americane drept altă aliniere, pe o listă lungă, a administraţiei Trump la poziţia Guvernului israelian.

Israelul a salutat demersul Statelor Unite, care şi-au justificat decizia prin caracterul ”iremediabil părtinitor” al activităţilor Agenţiei ONU, în opinia lor.

Administraţia americană pune în discuţie definiţia refugiatului palestinian adoptată de agenţie, care consideră că fiecare palestinian care a fugit sau a fost gonit de acasă, în 1948, la înfiinţarea statului Israel, are dreptul la acest statut, atât el, cât şi descendenţii săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.