Cimitirul Serafimovskoe din Sankt Petersburg era marţi sub o intensă pază a poliţiei, care a închis drumurile din zonă, pe fondul speculaţiilor pe canalele locale de Telegram potrivit cărora şeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, ar putea fi înmormântat în cimitirul care este de obicei rezervat pentru funeralii militare, dar unde sunt îngropaţi şi părinţii lui Vladimir Putin, relatează Associated Press, CNN şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mercenarii ruşi din Wagner începuseră să se adune marţi la cimitir. 

Surse oficiale nu au confirmat data sau locul înmormântării lui Prigojin, dar Kremlinul anunţase că revine familiei să stabilească detaliile funeraliilor, însă preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să participe. 

Site-ul de ştiri Fontanka din Sankt Petersburg şi alte câteva instituţii media au relatat că Prigojin, în vârstă de 62 de ani, ar putea fi înmormântat încă de marţi la cimitirul Serafimovskoe din oraş. Cordoane semnificative de poliţie au înconjurat cimitirul, unde sunt înmormântaţi şi părinţii lui Putin, însă patrule de poliţie sporite au fost văzute şi în alte cimitire din oraş.

Ulterior, canalele media ruseşti au aflat că este vorba despre înmormântarea lui Valeri Cekalov, cel care era şeful părţii de logistică în cadrul companiei Wagner şi care se afla împreună cu Prigojin în avionul care s-a prăbuşit săptămâna trecută. Acesta a fost înmormântat la Cimitirul de Nord din Sankt Petersburg. Familia lui Valeri Cekalov a fost însoţită de zeci de persoane.

Cekalov a fost unul dintre adjuncţii şefului Wagner care a lucrat cu acesta însă de la începutul anilor 2000, potrivit unui raport al Centrului Dossier, un grup de investigaţie rusesc condus de miliardarul rus în exil Mihail Hodorkovski. Cekalov a supravegheat toate proiectele "civile" ale lui Prigojin în străinătate, inclusiv explorarea geologică, producţia de petrol şi agricultura, precum şi logistica companiei.

În iulie, Departamentul de Stat al SUA a impus sancţiuni împotriva lui Cekalov pentru că a acţionat în numele lui Prigojin, menţionând că acesta "a facilitat transporturi de muniţii către Federaţia Rusă".

Avionul privat Embraer Legacy 600 cu care Prigojin călătorea de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbuşit la 23 august în regiunea Tver, la nord de Moscova, toate cele 10 persoane aflate la bord, inclusiv Cekalov şi Prigojin, pierzându-şi viaţa. La bord se mai afla Dmitri Utkin - un alt lider foarte cunoscut al Wagner - şi patru bărbaţi despre care se spune că ar fi fost gărzile de corp ale lui Prigojin. Trei dintre victime erau membri ai echipajului.

Încă nu este clar ce a cauzat prăbuşirea avionului, dar sătenii din apropierea locului accidentului au declarat pentru Reuters că au auzit o bubuitură şi apoi au văzut avionul prăbuşindu-se la sol.

Duminică, anchetatorii au declarat că testele genetice au confirmat identitatea tuturor celor 10 persoane ucise în accident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.