Secretarul de Stat american Mike Pompeo îl acuză pe directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus de faptul că a fost ”cumpărat” de Guvernul chinez, scriu în ediţia demiercuri două cotidiene britanice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Times şi Daily Telegraph, şeful diplomaţiei americane a lansat aceste acuzaţii marţi, la Londra, într-o întâlnire cu deputaţi britanici - la care presa nu a avut acces -, iar cele două ziare citează declaraţii relatate de către participanţi la această reuniune.

Potrivit acestor surse, Pompeo a apreciat că eşecurile OMS, o organizaţie mai degrabă ”politică” decât bazată pe ştiinţă, au antrenat ”morţi britanice”. Regatul Unit deplânge 45.000 de morţi din cauza covid-19.

”Atunci când lucrurile au început să se mişte, în momentul cel mai important, când exista o pandemie în China, dr. Tedros, care a fost cumpărat de Guvernul chinez, nu pot spune mai mult despre asta, dar trebuie s-o spun, spun asta bazându-mă pe informaţii clasificate solide, s-a încheiat un acord”, cu ocazia alegerii lui Tedros la şefia OMS, a declarat Pompeo, potrivit The Daily Telegraph.

”A existat un acord în vederea acestei alegeri şi când lucrurile au început să se mişte, voi  aveţi britanici morţi, din cauza acordului care s-a încheiat”, a adăugat el, potrivit ziarului.

Aceste declaraţii au fost făcute într-o întâlnire găzduită de Henry Jackson Society, un cerc de reflecţie prezentat de Times ca susţinător al unei linii dure împotriva Beijingului, la două săptămâni după ce Statele Unite au lansat în mod oficial procedura de retragere din OMS, pe care Washingtonul o acuză de faptul că a întârziat să acţioneze împotriva pandemiei noului coronavirus.

”OMS nu este la curent cu asemenea declaraţii, însă respingem orice atac la personaă (ad hominem) şi acuzaţii nefondate”, a declarat pentru The Daily Telegraph un purtător de cuvânt al organizaţiei ONU, care îndeamnă ţările să se concentreze în continuare asupra luptei împotriva pandemiei.

În cursul vizitei sale la Londra, după ce Guvernul britanic al lui Boris Johnson a decis să excludă producătorul chinez de echipament de telecomunicaţii Huaweri din reşeaua britanică 5G, într-o răzgândire spectaculoasă, secretarul de Stat american a îndemnat lumea să ţină piept Chinei.

După vizita la Londra, Mike Pompeo a sosit la Copenhaga, unde urma să fie primit de către premierul danez Mette Frederiksen şi apoi de omologul său Jeppe Kofod.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.