Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a reasigurat luni Ankara că Washingtonul condamnă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru executarea a 13 turci răpiţi în nordul Irakului, după ce Turcia a afirmat că o declaraţie anterioară a SUA este ”o glumă”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică, Turcia a afirmat că militanţii din PKK au executat captivii, între care se aflau militari turci şi membri ai poliţiei, în timpul unei operaţiuni militare împotriva grupului.

Statele Unite au afirmat duminică seară că sunt alături de Turcia, membră a NATO, şi că vor condamna asasinatele dacă se va confirma că responsabilitatea revine PKK.

Turcia, deja nemulţumită de parteneriatul Washingtonului cu luptătorii kurzi din Siria vecină, a fost înfuriată de condiţionalitatea declaraţiei şi l-a convocat luni pe ambasadorul SUA la Ankara.

Într-o convorbire telefonică purtată luni cu ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, Blinken ”a afirmat opinia noastră că teroriştii PKK poartă responsabilitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Price nu a spus dacă discuţia telefonică a avut loc ca răspuns la convocarea Turciei a ambasadorului SUA.

O discuţie telefonică între cei doi diplomaţi de top ai ţărilor a fost anticipată de săptămâni întregi.

A fost prima convorbire dintre Blinken şi omologul său turc, la aproape patru săptămâni după ce preşedintele Joe Biden şi-a preluat funcţia.

Biden nu a vorbit încă cu Erdogan, o întârziere care a fost interpretată de unii ca fiind ignorarea unui aliat important.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a criticat luni Washingtonul, care a desemnat PKK o organizaţie teroristă, dar a desfăşurat forţe americane alături de luptătorii kurzi YPG în Siria.

Ankara consideră că YPG este legat indisolubil de PKK.

"Este o gluma. Nu trebuia să vă opuneşi PKK, YPG? În mod clar îi sprijiniţi şi staţi în spatele lor ”, a spus Erdogan în oraşul Rize din Marea Neagră.

Cavusoglu s-a plâns, de asemenea, luni, de tăcerea din partea ”ţărilor care pretind că luptă împotriva terorismului”, adăugând că încearcă ”să treacă peste” problema ”cu adevărat”.

De când Biden a fost ales anul trecut, Turcia a spus în repetate rânduri că doreşte să îmbunătăţească legăturile tensionate cu Statele Unite, dar sprijinul Washingtonului pentru YPG rămâne un mare punct de dezacord. Erdogan a spus că Ankara îşi va continua operaţiunile transfrontaliere în Irak împotriva PKK, care a purtat o insurgenţă veche de zeci de ani în sud-estul Turciei, în principal kurdă, în care au fost ucişi peste 40.000 de oameni.

”Dacă suntem împreună cu dumneavoastră în NATO, dacă vrem să ne continuăm unitatea, atunci veţi acţiona sincer faţă de noi. Apoi, veţi sta cu noi, nu cu teroriştii ”, a spus Erdogan. El a mai afirmat că nimeni nu poate critica operaţiunile transfrontaliere ale Turciei în Siria sau Irak după asasinate, iar ţările trebuie să aleagă între Turcia şi militanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.