Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că este profund îngrijorat de informaţiile privind escaladarea violenţei dintre Forţele Armate sudaneze şi principalul grup paramilitar al ţării, Rapid Support Forces (RSF-Forţele de Sprijin Rapid), şi a cerut încetarea imediată a ostilităţilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blinken a descris situaţia din Khartoum drept ”fragilă”.

”Suntem în legătură cu echipa Ambasadei din Khartoum – toate sunt în prezent contabilizate. Îndemnăm toate părţile implicate să oprească imediat violenţa şi să evite escaladarea ulterioară sau mobilizările de trupe şi să continue discuţiile pentru a rezolva problemele restante”, a scris Blinken pe Twitter.

RSF au declarat că au preluat sâmbătă controlul palatului prezidenţial, reşedinţa şefului armatei şi aeroportul internaţional din Khartoum, într-o aparentă tentativă de lovitură de stat.

Ca răspuns la o întrebare din timpul unei conferinţe de presă din Hanoi, Vietnam, Blinken a spus că principalele partide din Khartoum au ajuns în urmă cu câteva săptămâni la un acord-cadru foarte important cu privire la modul de a proceda cu o tranziţie la guvernare civilă.

Au existat progrese, deşi mai erau câteva probleme importante care trebuiau rezolvate, a adăugat el.

”Dar cred că există o oportunitate reală de a avansa asupra cadrului convenit şi, cu siguranţă, asta este ceea ce sprijinim cu fermitate”, a spus Blinken.

El a adăugat că ”Este o situaţie fragilă. Există şi alţi actori care ar putea apăsa împotriva acestui progres. Dar aceasta este o oportunitate reală de a duce în sfârşit mai departe tranziţia condusă de civili şi una pe care noi şi alte ţări încercăm să o susţinem”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.