Secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate şi Apărare Oleksandr Daniliuk, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noului preşedinte Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că şi-a prezentat demisia, fără să precizeze motivul plecării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Confirm informaţiile cu privire la demisia mea”, a scris Oleksandr Daniliuk pe Facebook, adăugând că rămâne în post până când Zelenski îi aprobă demisia.

Preşedinţia ucraineană a confirmat că a primit scrisoarea de demisie a lui Daniliuk, numit în acest post în mai, adăugând că preşedintele ”o va analiza după ce se întoarce” din Statele Unite, unde participă la 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Aceasta este prima demisie la vârful statului ucrainean de la venirea la putere a lui Zelenski, ales detaşat preşedinte în aprilie.

Oleksandr Daniliuk nu a explicat motivele plecării sale, însă unii analişti sugerează că aceasta ar putea să aibă legătură cu reticenţele preşedintelui Zelenski de a-şi întrerupe legătura cu un oliharh controversat, Igor Kolomoiski, care încearcă să preia controlul asupra băncii sale, naţionalizată de urgenţă în 2016, când aproape că a dat faliment.

”Îmi imaginez că nu se simţea în largul său, în timp ce se vorbeşte despre o dominare tot mai mare a lui Kolomoiski asupra lui Zelenski şi de riscuri pe care-l reprezintă acest lucru cu privire la naţionalizarea Privatbank”, apreciază, într-o notă, economistul Timothy Ash, un bun cunoscător al Ucrainei.

Oleksandr Daniliuk, în vârstă de 44 de ani, este o personalitate respectată în rândul creditorilor occidentali ai Ucrainei.

El a fost ministru al Finanţelor al preşedintelui Petro Poroşenko până când a fost destituit, în 2018, înlăturat după ce l-a acuzat pe premierul de la acea vreme că voia să saboteze reformele economice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.