Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat luni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre o serie de probleme de securitate, inclusiv despre Rusia, potrivit unui comunicat al Pentagonului, transmite CNN. Austin a vorbit duminică cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, care i-a acuzat pe ucraineni că plănuiesc să folosească o aşa-numită bombă murdară - o afirmaţie respinsă de oficialii americani ca fiind o operaţiune rusească sub steag fals.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cei doi lideri au discutat despre recentele angajamente diplomatice cu Rusia, despre acuzaţia falsă a Rusiei că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu şi despre necesitatea ca Rusia să de-escaladeze", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, în nota de redare.

"Ambii lideri au fost de acord cu privire la importanţa menţinerii unei descurajări şi apărări puternice şi au subliniat că acţiunile Rusiei au dus la un NATO mai puternic şi mai unificat", a adăugat comunicatul.

Austin a vorbit duminică cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, care i-a acuzat pe ucraineni că plănuiesc să folosească o aşa-numită bombă murdară - o afirmaţie respinsă de oficialii americani ca fiind o operaţiune rusească sub steag fals. A fost a doua convorbire în trei zile între înalţii oficiali.

Ministerul rus al Apărării a declarat că cei doi au discutat despre situaţia din Ucraina, dar nu a oferit detalii suplimentare. Shoigu a fost cel care a iniţiat convorbirea telefonică cu Austin, potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane.

Un al doilea oficial familiarizat cu conversaţia a declarat că Shoigu a făcut afirmaţia privind utilizarea planificată a unei bombe murdare, o armă care combină explozibili convenţionali şi uraniu.

Această afirmaţie, pe care Kremlinul a amplificat-o în ultimele zile, a fost respinsă cu tărie de SUA, Ucraina şi Regatul Unit, care au considerat-o o operaţiune rusească de tip "steag fals".

Shoigu a făcut comentarii similare şi în faţa omologilor săi francezi şi britanici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.