Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz şi-a clamat miercuri nevinovăţia, în prima zi unui proces împotriva sa, la Viena, cu privire la mărturie falsă în Parlament, într-o ţară zguduită de scandaluri de corupţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sper că procesul va fi echitabil şi ca la sfârşit acuzaţiile să fie dezminţite”, a declarat el la sosirea la tribunal, în faţa unei mări de jurnalişti, denunţând o ”politizare” din partea parchetului.

Fostul lider conservator, în vârstă de 37 de ani, care purta un costum închis la culoare, a zâmbit şi s-a declarat ”încrezător” înainte să se aşeze într-o sală în stil neoclasic, rezervată proceselor importante.

Interesul publicului se află la înălţimea personajului.

Sebastian Kurz, care a devenit la vârsta de 31 de ani, în 2017, cel mai tânăr conducător ales din lume, a ieşit din politică cu zgomot în urmă du doar doi ani.

Este pentru prima oară în ultimii peste 30 de ani când un fost şef de Guvern dă socoteală pentru faptele sale în faţa justiţiei austriece.

Acest proces priveşte doar o parte a faptelor de care ste acuzat Sebastian Kurz şi este vorba despre fapte mai puţin grave în comparaţie cu partea de corupţie - cu privire la care ancheta este în continuare în curs.

El este acuzat, împreună cu alte două persoane de faptul că a minţit Parlamentul - sub jurământ -, fapte care pot fi pedepsite cu până la trei ani de închisoare, anunţă într-un comunicat prachetul.

”ÎMI ADOR CANCELARUL”

Dezbaterile au început la ora locală 9.30 (10,30, ora României), însă audierea protagonistului principal urmează să aibă loc abia mai târziu, în această săptămână.

Nicio dată nu a fost anunţată cu privire la pronunţare.

Faptele de care este acuzat au avut loc în 2020.

Cancelarul conservator a negat atunci, sub jurământ, că a intervenit în numirea unui apropiat, Thomas Schmid, la şefia unui holding public care învârte miliarde de euro.

Problema este că, un an mai târziu, anchetatorii au pus mâne pe SMS-uri prin care acesta a discutat cu cel vizat mai înainte..

Potrivit actului acuzării - de 108 pagini -, dialogul celor doi nu lasă vreun dubiu.

Într-un mesaj cu emoji de afecţiune, Kurz a scris ”tu eşti ceea ce vreau”. Protejatul său i-a răspuns ”sunt atât de fericit. Imi ador cancelarul”.

Din nefericire pentru fostul cancelar, fostul său prieten a întors placa. În speranţa unei reduceri a pedepsei, Thomas Schmid cooperează cu justiţia şi aşteaptă să depună măturie împotriva lui Sebastian Kurz.

Pentru a vedea clar, tribunalul a preconizat să convoace aproximativ 20 de martori, inclusiv mai multe personalităţi politice.

COLABORĂRI PROFITABILE

Între aceşti politicieni se află fostul vicecancelar de extremă dreapta Heinz-Christian Strache, care se află, la rândul său, în centrul unui răsunător scandal, Ibizagate - din care decurg numeroasele scandaluri care zguduie Austria.

În 2015, o înregistrare video făcută cu camera ascunsă pe Insula spaniolă Ibiza, în timpul vacanţei, a dezvăluit practicile potenţial frauduloase ale clasei politice austriece.

Strache, obligat să demisioneze în urma scandalului, a fost achitat în mai multe dosare.

Ziarul conservator Die Presse scrie că şi justiţia se află pe banca acuzaţilor, în contextul în care mai multe anchete ale parchetului vizând politicieni de dreapta şi de extremă dreapta au condus la abandonarea procedurilor şi că un nou eşec ar conduce la o ”dezbatere pe tema eficienţei” procurorilor.

În afară de acest proces, Sebastian Kurz este suspectat de deturnare de fonduri publice în comandarea unor anchete de opinie trucate cu scopul de a-şi asigura o acoperire elogioasă în tabloide.

Toate aceste acuzaţii destabilizează în mod continuu această ţară cu nouă milioane de locuitori, în care domenşte un sentiment că ”toţi sunt putrezi”.

Acest sentiment alimentează un vot de protest în favoarea extremei drepte - care a redevenit principala forţă politică în sondaje în vederea alegerilor legislative prevăzute în toamna lui 2024.

Sebastian Kurz dă asigurări că nu are nicio dorinţă să candideze din nou, în pofida faptului că capitalul său politic nu pare epuizat, în contextul în care s-au filmat trei filme despre el.

El se afişează pe reţele de socializare împreună cu lideri conservatori şi îşi multiplică colaborările internaţionale în sectorul privat.

El a lansat în Israel o societate în domeniul securităţii cibernetice, împreună cu fostul conducător al grupului NSO, care se află la originea software-ului de spionaj controversat Pegasus.

Potrivit agenţiei austriece de presă APA, societatea sa a înregistrat un profit de 1,9 milioane de euro în 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.