Alegătorii scoţieni rămân împărţiţi în privinţa independenţei Scoţiei, iar cei care i se opun sunt mai numeroşi decât susţinătorii unei ieşiri din Regatul Unit, arată un sondaj publicat joi, la două zile după anunţarea unui proiect al unui referendum de independenţă în 2023, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cazul în care ar avea loc un referendum mâine, 44% dintre socoţieni spun că ar vota «da», 46% spun că ar vota «nu», iar 10% sunt indecişi”, anunţă Institutul Savanta ComRes, care a realizat acest sondaj pentru ziarul The Scotsman.

”Dacă-i suprimăm pe aceştia din urmă, intenţia de vot globală «nu» este 51%, iar cea «da» este de 49%”, subliniază institutul.

Acest ultim sondaj ”serveşte doar la sublinierea disensiunilor din Scoţia”, subliniază directorul însărcinat cu cercetarea politică la Savanta ComRes, Chris Hopkins.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon şi-a reiterat marţi hotărârea de a organiza un nou referendum de independenţă în toamna lui 2023.

Pentru a organiza acest referendum, Nicola Sturgeon, şefa SNP (separatist), este necesar să obţină acordul Guvernului britanic - care se opune ferm.

Scoţienii au fost consultaţi în acest subiect în 2014, când 55% dintre cei prezenţi la urne au decis ca Scoţia să rămână în regatul Unit.

Invocând acest referendum, premierul britanic Boris Johnson susţine că un astfel de vot poate avea loc ”numai o dată la o generaţie”.

Însă SNP consideră că Brexitul a schimbat situaţia, iar 62% dintre scoţieni i s-au opus în referendumul Brexitului din 2016. Obiectivul SNP este ca Scoţia să adere la Uniunea Euroepană (UE) ca stat independent.

Curtea Supremă urmează să se pronunţe cu privire la faptul dacă Parlamentul scoţian are puterea să legifereze în vederea organizării acestui referendum fără acordul Guvernului britanic.

În cazul unei înfrângeri, Nicola Sturgeon a avertizat că va folosi următoarele alegeri legislative, prevăzute în 2024, drept ”un referendum de facto” şi că partidul său va face campanie numai într-un singur subiect, şi anume ”Trebuie să devină Scoţia o ţară independentă?”.

AUDIENŢĂ LA ELIZABETH A II-A

Pe de altă parte, regina Elizabeth a II-a a primit-o miercuri în audienţă pe Nicola Sturgeon.

Suverana, în vârstă de 96 de ani, a primit-o pe şefa SNP la Palatul Holyroodhouse, la Edinburgh, unde locuieşte în timp ce participă la o săptămână tradiţională de evenimente regale în Scoţia, împreună cu mai mulţi membri ai familiei regale.

Regina, care purta o rochie înflorată, a fost filmată în timpul acestei întâlniri fără un baston pe care-l foloseşte adesea în ultima perioadă.

Nicola Surgeon i-a oferit o sticlă în ediţie limitată de whisky Johnnie Walker.

Conţinutul discuţiilor nu a fost dezvăluit public.

În pofida opoziţiei ferme a Guvernului britanic, premierul scoţian a anunţat că a cerut marţi, când a făcut anunţul referendumului, Curţii Supreme să stabilească dacă Parlamentul scoţian poate legifera să organizeze acst referendum fără acordul Londrei.

Boris Johnson a declarat marţi, în timp ce se afla în drum către summitul NATo de la Madrid că va examina ”foarte atent” cererea lui Sturgeon şi că va răspunde ”în mod adecvat”.

Elizabeth a II-a, care apare tot mai rar în public, din cauza unor probleme de deplasare, a asistat marţi, zâmbind, sprjinindu-se într-un baston, la o defilare a forţelor armate la Edinburgh.

La începutul lui iunie, britanicii au sărbătorit - timp de patru zile - 70 de ani de domnie ai lui Elizabeth a II-a, cel mai în vârstă monarh din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.