Cancelarul german Olaf Scholz cere joi Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE) ”să facă mai mult” pentru a ajuta Ucraina să se apere în războiul rus de agresiune, înainte să plece la Washington, unde urmează să fie primit vineri de către preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să găsim un mijloc pentru a face împreună mai mult”, a declarat presei, pe aeroportul din Berlin, Olaf Scholz.

El consideră ”insuficiente” ajutoarele decise până în prezent, în contextul în care o anvelopă destinată Kievului este blocată în Congres.

UE s-a pus recent de acord, nu fără dificultăţi, asupra unui pachet de ajutoare în valoare de 50 de miliarde de euro până în 2027, după ce Viktor Orban şi-a ridicat vetoul.

”A venit momentul în care trebuie să facem ceea ce este necesar, şi anume să dăm împreună Ucrainei posibilitatea de a se apăra şi în acelaşi timp de a transmite preşedintelui rus (Vladimir Putin) un semnal clar, şi anume că nu trebuie să conteze pe faptul să susţinerea noastră scade”, a subliniat Olaf Scholz.

”Mesajul pe care trebuie să-l transmitem împreună în zilele şi săptămânile viitoare este că (susţinerea noatră) va dura atât timp cât este necesar şi că va fi destul de importantă”, pentru a permite Kievului să riposteze, a insistat el.

Berlinul, al doilea furnizor de armament al Ucrainei ca valoare absolută, după Statele Unite, şi-a dublat bugetul susţinerii militare la peste şapte miliarde de euro în acest an, iar cancelarul îşi îndeamnă neîncetat partenerii europeni în ultima perioadă să-şi crească efortul, subliniind că Germania nu poate purta singură povara.

Miercuri, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a exercitat presiuni asupra UE să-şi crească rapid livrările de obuze, în contextul în care Ucraina este supusă aproape zilnic unor bombardamente sângeroase vizând infrastructuri strategice şi civile.

El a făcut aceste declaraţii în cursul unei vizite la Kiev a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Kuleba a deplâns o situţaie ”confuză” în Statele Unite, în contextul în care rezultatul unor negocieri între preşedintele democrat Joe Biden şi opoziţia republicană cu privire la un pachet de ajutoare destinat Ucrainei rămâne incert.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.