Eurofobul britanic Nigel Farage, un apostol al Brexitului, anunţă că prestigioasa da bancă Coutts i-a închis conturile deoarce opiniile politicianului de extremă dreapta nu corespund ”valorilor sale”, un anunţ care a stârnit un val de indignare, inclusiv a premierului Rishi Sunak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul lider al Partidului Brexitului şi UKIP (antimigraţei) a anunţat marţi, într-o înregistrare video postată marţi seara pe Twitter, că a primit un dosar de 40 de pagini pentru a înţelege închiderea conturilor sale bancare de către Banca foarte şic Coutts - banca reginei defuncte Elizabeth a II-a, o filială a Natwest.

Şeful unei emisiuni televizate în care ocărăşte ”wokismul” şi o presupusă ”cancel culture”, el spune că banca a apreciat că ”comentarii şi comportamente care nu se potrivesc cu valorile şi obiectivele băncii au fost demosntrate” şi că Nigel Farage este ”văzut ca un xenofob şi un rasist”.

Nigel Farage, un fost deputat eurosceptic în Parlamentul European (PE), a făcut campanie - timp de zeci de ani - pentru ca ţara sa să părăsească Uniunea Europeană (UE).

El a fost unul dintre personajele centrale ale referendumului Brexitului, în 2016, şi provocat controverse concentrându-şi campania asupra imigraţiei, inclusiv a românilor.

”REFUZAT DE ALTE ZECE BĂNCI”

Potrivit tabloidului Mail Online, care a avut acces la documente, banca citează repostarea unei ”glume” postate de către umoristul Ricky Gervais despre femei transsexuale, prietenia lui Nigel Farage cu tenismenul Novak Djokovic - care se opune vaccinării anticovid -, susţinerea exprimată de către Nigel Farage a lui Donald Trump şi faptul că critică obiective în lupta împotriva încălzirii globale ale Guvernului britanic.

În note nedatate, Coutts îşi exprimă îngrijorarea faţă de ”riscuri la adresa reputaţiei băncii noastre prin asocierea cu el”.

”Nu este vorba doar despre Coutts/Natwest. De când am aflat că au să-mi fie închise conturile, am fost refuzat de alte zece bănci”, anunţă miercuri Nigel Farage.

Decizia Coutts a fost criticată aprig de către conservatorii britanici, aflaţi la putere.

”Nu e bine. Nimănui nu ar trebui să i se interzică să folosească servicii de bază din cauza valorilor sale politice. Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democraţiei noastre”, a denunţat miercuri premierul Rishi Sunak.

Ministrul Energiei Grant Shapps a denunţat o decizie ”ruşinoasă” a băncii, iar ministrul de Interne Suella Braverman consideră că este vorba despre un ”scandal”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.