Sberbank, cel mai important creditor al Rusiei, părăseşte piaţa europeană, deoarece sucursalele din Europa se confruntă cu un flux considerabil de numerar, iar angajaţii şi proprietăţile sale sunt, astfel, ameninţate, a anunţat banca, miercuri, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca, aşteptată să publice rezultatele financiare pe anul 2021 în cursul zilei de miercuri, a precizat că nu mai poate furniza lichidităţi subsidiarelor europene, însă nivelul său de capital şi calitatea activelor au fost suficiente pentru a plăti toţi deponenţii.

„În situaţia actuală, Sberbank a decis să părăsească piaţa europeană. Băncile subsidiare ale grupului s-au confruntat cu ieşiri anormale de numerar şi ameninţări la adresa siguranţei angajaţilor şi sucursalelor săi”, se arată într-un comunicat de presă.

Măsurile fără precedent luate de naţiunile occidentale pentru a izola economia şi sistemul financiar din Rusia din cauza invaziei Ucrainei includ sancţiuni asupra băncii centrale şi excluderea unora dintre creditorii săi din sistemul global de plăţi SWIFT. Luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat închiderea filialei europene a Sberbank. Subsidiara europeană a întâmpinat o serie de probleme din cauza invaziei, precum ieşirile deponenţilor. Sberbank, care are sucursale în Austria, Croaţia, Germania şi Ungaria, printre alte state, avea declarate active europene în valoare de 13 miliarde de euro la 31 decembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.