Un incendiu pe un teren militar - folosit de către nazişti, armata sovietică, iar apoi de către forţele germane - a condus la evacuarea mai multor sate, în estul Germaniei, iar tone de muniţie îngropată făceau situaţia imprevizibilă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patru localităţi şi aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate în urma extinderii focului, din cauza unor rafale puternice de vânt şi unei vegetaţii uscate, în pofida desfăşurării unor bombardiere cu apă şi unor sute de pompieri.

Închis în 2015, fostul poligon de antrenament şi manevre militare, situat în apropiere de Lübtheen, în Mecklenburg-Pomerania de Vest (est), este înţesat de muniţie şi bombe neexplodate din perioada nazistă, din al Doilea Război Mondial, din perioada ocupaţiei sovietice şi din vremuri mai recente ale Bundeswehr, armata germană contemporană.

Potrivit ministrului regional al Mediului, pericolul este extrem, întrucât ”până la 45 de tone de muniţie sunt îngropate pe hectar” în acest poligon de 6.000 de hectare.

Cel puţin 600 de hectare erau cuprinse de flăcări, dintr-un total de 2.000 de hectare ameninţate, potrivit aceleiaşi surse.

Aproximativ 2.000 de oameni au fost mobilizaţi.

”Îl rog pe bunul Dumnezeu să ne trimită ploaia, cât mai repede posibil”, declara luni acest ministru, Till Backhaus, ziarului local Ostsee Zeitung.

Incendiile de pădure în Germania, mai ales în estul ţării, sunt de obicei agravate de prezenţa muniţiei în subsol - o moştenire a celui de-al Doilea Război Mondial.

În Mecklemburg se află 175 de locuri de acest fel, cu o suprafaţă de aproape 140.000 de hectare.

În regiunea vecină, Brandenburg, până la 550.000 de hectare sunt vizate în diverse grade.

În oraşe, vizate de campanii intensive de bombardamente ale aliaţilor la sfârşitul războiului, bombe sunt descoperite cu regularitate pe şantiere, declanşând evacuări vaste în vedere dezamorsării acestora.

La Frankfurt urmează să aibă loc o operaţiune de acest fel duminică, în apropiere de sediul Băncii Centrale Europene (BCE), unde a fost găsită o bombă de 500 de kilograme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.