Şase palestinieni - inclusiv un fost lider al unei gruppări armate - au evadat luni dintr-o închisoare din Israel, printr-un tunel săpat sub o chivetă, declanţând o vastă urmărire, într-un scenariu demn de filmul hollywoodian "Shawshank redemption", relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile carcerale israeliene au anunţat luni, înainte de zori, că o primă alarmă a fost declanşată către ora locală 3.00 (şi ora României), după ce locuitori au declarat că au văzut ”persoane suspecte” în apropierea Închisorii Gilboa (nord), în care sunt încarceraţi sute de palestinieni.

Imagini ale serviciului carceral surprind un tunel săpat sub cermica sălii de baie, la baza unei chiuvete, prin care deţinuţii au evadat din această închisoare de maximă securitate.

Serviciile penitenciare au anunţat că sunt pe cale să mute cei aproximativ 400 de de deţinuţi din Gilboa, din cauza unor ”infracţiuni privind securitatea”, cu scopul de a evita ca aceştia să evadeze prin alte tuneluri care ar fi putut să fi fost săpate în pământ.

Această evadare aminteşte fimul american al lui Frank Darabont "Shawshank redemption" (1994), în care doi bărbaţi, interpretaţi de către Tim Robbins şi Morgan Freeman, evadează din închisoare printr-un tunel pe care l-au săpat în ani de zile.

Ea intervine în contextul în care Israelul începe luni seara sezonul sărbătorilor evreieşti cu Noul An Rosh Hashana.

Poliţia israeliană a lanat o vastă urmărire.

Armata a pus la dispoziţia poliţiei mijloace de observare aerene şi a anunţat că şi-a pregătit trupele săintervină la nevoie, în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat din 1967.

URMĂRIRE

Poliţia s-a desfăşurat în jurul oraşului Jenin, în nordul Cisiordaniei, a constatat un jurnalist AFP.

Câini de urmărire au acţionau, iar puncte de control au fost înffinţate în apropiere de Gilboa.

Unul dintre fugari, Zakaria al-Zoubeidi, era liderul Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa - aripa armată a Partidului Fattah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas - în acest oraş, cunoscut drept un punct fiebinte în Cisiordania.

Presa israeliană scrie că evadaţii s-ar afla deja în Cisiordani, unde securitatea anumitor sectoare este controlată de către palestinieni.

Premierul israelian Naftali Bennett a catalogat această evadare un ”incident foarte grav” şi a anunţat că urmăreşte urmărirea fugarilor.

Aceştia au fost încarceraţi din cauză că au pregătit sau au comis atacuri vizând israelieni, precum Mahmoud Abdullah Ardah, condamnat pe viaţă în 1996.

FACŢIUNI JUBILEAZĂ

Zakaria al-Zoubeidi s-a angat în 2007 să depună armele, în schimbul unui acord cu Israelul vizând retragerea sa de pe listele cu palestinieni căutaţi.

Însă autorităţile israeliene au renunţat, apoi, la acest acord, iar serviciul israelian de securitate internă Shin Beth a anunţat că acesta a fost implicat în ”diverse atacuri”.

Bărbatul a fost arestat şi încarcerat în 2019.

Mişcările islamiste Hamas, aflată a putere în Fâşia Gaza, şi Jihadul Islamic, una dintre principalele mişcări armate palestiniene, au salutat această evadare.

”Este un act eroic şi curajos, o victorie a voinţei şi hotărârii deţinuilor noştri eroici, o adevărată înfrângere a sistemului de securitate sionist, pe care prezenta ocupaţie îl prezintă drept cel mai bun din lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum.

Închisoarea de Maximă Securitate Gilboa a devenit operaţională în 2004, în plin val de atentate legate de a Doua Intifadă, o revoltă palestiniană în perioada 2000-2005.

Evadarea de luni are loc în urma unor ciocniri sângeroase, în ultimele luni, în diverse locuri în Cisiordania ocupată, mai ales în satul Beita şi în tabăra Jenin, un fief al contestării palestiniene şi recent teatrul unor confrntări mortale între armata israeliană şi facţiuni locale palestiniene.

De asemenea, manifestaţii rare au avut loc în ultimele săptămâni, care pun în discuţie leadershipul preşedintelui Mahmoud Abbas, iar confruntări continuă de-a lungul barierei de securitate care desparte Israelul şi Fâşia Gaza, de unde operează Jihadul Islamic.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.