Şase copii ucraineni care au fost duşi în Rusia sunt pe drum spre Ucraina, via Moscova, în urma unui acord mediat de Qatar, a declarat marţi un oficial de la Doha, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta este cea de-a doua fază a unei operaţiuni de recuperare a copiilor, mediată de Qatar, după ce patru minori au fost trimişi acasă în octombrie.

Negocieri privind returnările erau în curs de desfăşurare cel puţin din aprilie 2023, a declarat în iulie o sursă pentru Reuters.
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Qatarul a fost de acord cu o solicitare ucraineană de a media o înţelegere cu Rusia pentru returnarea copiilor către familiile lor apropiate în timpul unei vizite pe care a făcut-o în Ucraina în iulie 2023 premierul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. "Procesul a implicat obţinerea consimţământului familiilor, identificarea minorilor şi verificarea informaţiilor de identificare, coordonarea cu organizaţiile umanitare, precum şi aranjamentele logistice", a declarat oficialul din Qatar.

Unul dintre copii a fost escortat de diplomaţi qatarezi la Ambasada Qatarului din Moscova înainte de a fi transferat în Ucraina, a precizat sursa citată.

Biroul avocatului pentru drepturile omului din Ucraina nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Totuşi, cazurile par a fi diferite de cele ale copiilor ucraineni despre care Ucraina spune că au fost duşi cu forţa în Rusia din teritoriile ocupate de Moscova şi care fac obiectul unui dosar examinat de Cutea Penală Internaţională. O sursă implicată în organizarea întoarcerii acasă a copiilor a declarat că aceştia au fost găzduiţi de rude în Rusia sau pe teritoriul ocupat de Rusia.

Kievul spune că 20.000 de copii au fost luaţi din Ucraina şi duşi în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia fără consimţământul familiei sau al tutorilor. Kievul numeşte acest lucru o crimă de război ce corespunde definiţiei de genocid din Tratatul ONU. Moscova neagă acuzaţia şi spune că a protejat copiii vulnerabili din zona de război. Cazul a dus la emiterea de către CPI a unor mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului pentru copii din Rusia, Maria Lvova-Belova. CPI spune că sunt responsabili pentru crima de război reprezentată de deportarea copiilor ucraineni - cel puţin câteva sute, posibil mai mulţi - în Rusia. Kremlinul a respins acuzaţiile, spunând că acestea nu au "nicio semnificaţie" în Rusia.

Cele 123 de state membre ale CPI sunt obligate să îl reţină şi să îl transfere pe Putin, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor. Rusia nu este membră a CPI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.