Şase avioane militare ruse au fost escortate luni departe de Alaska de către avioane de vânătoare americane, care le-au urmărit până au ieşit din Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ), a anunţat marţi securitatea aeriană a Statelor Unite şi canadei (NORAD), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două bombardiere strategice cu elice de tip Tu-95 ”Bear” au fost, mai întâi, ”interceptate de două avioane de vânătoare de tip F-22 ale NORAD”,cu baza în Alaska, în timp ce zburau la vest de Alaska, a anunţat NORAD pe Twitter.

”Un al doilea grup de bombardiere (strategice de tip Tu-95) şi două avioane de vânătoare (de tip) Su-35 au fost interceptate de alte două F-22”, a adăugat Comandamentul americano-canadian.

Un avion de supraveghere de tip AWACS a observat ansamblul operaţiunilor, a precizat NORAD, precizând că aeronavele ruse au rămas tot timpul în spaţiul aerian internaţional.

”Capacitatea noastră de a descuraja şi îndepărta ameninţări la adresa cetăţenilor noştri şi infrastructurilor noastre vitale începe cu detectarea, supravegherea şi identificarea precisă a aeronavelor în spaţiul nostru aerian”, a declarat comandantul NORAD, generalul Terrence O'Shaughnessy.

”Suntem în alertă 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, 365 de zile pe an”, a adăugat el.

Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este supravegheat de către armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul aerian naţional, menit să ofere un timp de reacţie suplimentar în cazul unor manevre ostile.

Statele Unite au delimitat patru astfel de zone, iar alte aproximativ alte zece ţări au creat, la rândul lor, propriile zone. Zona Alaskăi de întinde până la aproximativ 320 de kilometri de coastă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.