Sarah Obama, pe care fostul preşedinte american Barack Obama o considera drept bunica sa, a murit luni, la vârsta de 99 de ani, într-un spital la Kisumu, în vestul Kenyei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ea s-a dus la Domnul. A murit în această dimineaţă”, a declarat pentru AFP fiica sa, Marsat Onyango.

Sarah Obama se afla la Jaramogi Oginga Odinga Teaching and Referal Hospital din Kisumu, a anunţat ea, fără să precizeze motivul internării.

Publicaţia Kenya News scrie că Sarah Obama ar fi murit luni, la ora locală 4.45 (şi ora României), din cauza unor complicaţii ale unui diabet.

Născută în 1922, pe malul Lacului Victoria, cea supranumită ”Mama Sarah” a fost a treia soţie a lui Hussein Onyango Obama, bunicul patern al fostului şef de stat american.

Acest practicant tradiţional, un notabil local şi un veteran al armatei britanice în Birmania (în prezent Myanmar), a murit în 1975.

În pofida faptului că nu are nicio legătură de sânge cu Sarah, Barack Obama a spus în mai multe rânduri că o considera drept bunica sa şi a vizitat-o în mai multe rânduri.

”Mama Sarah” a devenit în Kenya, o celebritate naţională, în urma unei vizite, în 2008, a nepotuui său prin alianţă, care era la acea vreme un senator din Illinois.

În urma alegerii acestuia îm funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în 2008, modesta locuinţă a lui Sarah din satul Kogelo, situat la aproximativ 500 de kilometri nord-vest de Nairobi, în apropiere de frontiera cu Uganda, a devenit o atracţie tursitică, protejată cu sârmă ghimpată şi paznici.

În 2009, Guvernul kenyan a decretat în mod oficial Kogelo patrimoniu naţional protejat.

În cadrul unei vizite prezidenţiale în Kenya, în 2015, Barack Obama s-a întâlnit cu Sarah Obama şi cu familia acesteia la Nairobi.

El a vizitat-o, de asemenea, în 2018, la Kogelo, după ce a plecat de la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.