Fostul deputat din opoziţie Juan Requesens a fost condamnat joi la opt ani de închisoare cu privire la mplicarea sa într-o presupusă lovitură de stat eşuată vizându-l pe preşeditele venezuelean Nicolas Maduro, în 2018, un dosar în care au fost condamnate 17 persoane, dintre care 12 la pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare, au anunţat avocaţii apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste condamnări au loc la exact patru ani de la explozia, la 4 august, a două drone în apropierea tribunei la care Nicolas Maduro prezida o paradă militară în centrul Caracasului.

Autorităţile venezuelene l-au acuzat atunci pe preşedintele columbian de la acea vreme, Juan Manuel Santos, de faptul că a planificat o tentativă de asasinat, cu susţinerea opoziţiei din Venezuela, Statelor Unite şi Peru.

Nicolas Maduro s-a declarat în mai multe rânduri victima unui complot care l- vizat, urzit de vecinul ccolumbian.

Opoziţia din Venezuela denunţă o înscenare a regimului vizând să justifice o consolidare a reprimării membrilor opoziţiei şi deturnării atenţiei populaţiei de la grava criză economică în care este împotmolită ţara.

Juan Requesens, în vârstă de 33 de ani în prezent, a fost arestat trei zile mai târziu, inculpat de tentativă de omor, terorism şi trădare.

La câteva zile după aceea, el a mărturisit, într-o înregistrare video, că a avut contacte cu unul dintre presupuşii autori.

Opoziţia a denunţat un scandal, afirmând că a fost fie ameninţat fie drogat pentru a face acele declaraţii.

”Ministrul Public nu a putut să vă dovedească responsabilitatea”, a scris pe Twitter avocatul său, Joel Garcia, înainte de pronunţarea sentinţei.

”Judecătorul nu are niciun mijlooc să vă condamne şi ar trebui să fiţi achitat, însă sistemul nostru judiciar a fost pervertit”, continua el.

”Repudiere eternă tiranilor şi tiraniei”, a scris pe reţeaua se docializare tatăl său, care poartă de asemenea numele Juan Requesens.

”Dictatura l-a răpit şi îl ţine privat de libertatea sa, un mecanism de persecuţie a unei întregi societăţi care rezistă”, a scris pe Twitter liderul opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de către 60 de ţări, în frunte cu Statele Unite, în urma realegerii contestate a lui Nicolas Maduro în 2018.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.