Şapte poliţişti şi trei agenţi spitaliceşti au fost inculpaţi cu privire la moartea unui deţinut de culoare, Irvo Otieno, în vârstă de 28 de ani, la 6 martie, într-un spital de psihiatrie în statul american Virginia, anunţă procurorii însărcinaţi cu dosarul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Irvo Otieno a murit în urmă cu zece zile, la internarea în Central State Hospital din Petersburg, situat la trei ore sud de Washington, după ce a fost transferat dintr-o închisoare locală, din cauza stării mentale în care se afla.

Potrivit primelor rezultate ale autopsiei, el a murit prin asfixiere în timp ce era ”reţinut fizic”, a anunţat într-un comunicat procurorul comitatului Dinwiddie, Ann Cabell Baskervill.

”ŞAPTE POLIŢIŞTI AU STAT PE EL TIMP DE 12 MINUTE”

Procurorul deţine o înregistrare video a dramei, pe care nu doreşte să o facă publică în prezent, dar care a fost arătată joi familiei tânărului.

”Chiar dacă fiul meu era în plină criză a bolii mentale, ceea ce am văzut este sfâţietor”, a declarat într-o conferinţă de presă mama acestuia, Caroline Ouko.

Ea spune că înregistrarea video surprinde ”şapte agenţi pe un singur om”, iar ”asta durează”, fără ca cineva să intervină.

”Ei mi-au sufocat copilul”, ”l-au tratat ca pe un câine, mai rău ca pe un câine”, a declarat ea emoţionată.

Potrivit avocatului familiei, Ben Crump, tânărul era încătuşat şi era legat la glezne, iar cei şapte poliţişti au stat pe el timp de 12 minute.

Cei şapte angajaţi ai şerifului din comitatul Henrico, cu vârste cuprinse între 30 şi 57 de ani, au fost plasaţi în detenţie şi au fost inculpaţi de crimă, marţi.

Trei agenţi de la spital, cu vârste cuprinse între 23 şi 34 de ani, au fost arestaţi şi acuzaţi de aceeaşi infracţiune joi.

Dosarul aminteşte moartea lui George Floyd, la vârsta de 40 de ani, un afroamerican ucis prin asfixiere de către un poliţist alb, care a stat cu genunchiul pe gâtul său timp de nouă minute, la Minneapolis, în 2020.

Înregistrarea video a agoniei lui Floyd, care a făcut înconjurul lumii, a declanşat o mobilizare uriaşă împotriva rasimului şi violenţei poliţiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.