Şapte gropi comune în care se află sute de rămăşiţe neidentificate au fost descoperite în apropiere de oraşul Abu Kamal, un fost fief al grupării Statul Islamic (SI), în estul Siriei, a anunţat marţi agenţia siriană oficială de ştiri Sana, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile competente au descoperit şapte gropi comune ce conţin sute de corpuri ale unor persoane neidentificate”, a precizat agenţia, acuzând SI că se află la originea masacrului.

”Echipe de la Apărarea Civilă şi Semiluna Roşie siriană au găsit 101 corpuri, dintre care majoritatea au fost supuse torturii şi unor rele tratamente înaintea execuţiei”, a precizat Sana, anunţând că lucrări erau ”în curs în vederea recuperării mai multpr cirpuri” în acest oraş din provinzia Deir Ezzor, în estul ţării.

O înregistrare video postată pe site-ul agenţiei de stat prezintă exhumarea unor cadavre din gopi, în care apar câteva membre de de schelet acoperite cu pământ, în timp ce corpuri deshumate sunt puse direct pe pământ şi acoperite cu linţolii de către experţi în medicină legală, în combinezon alb.

”După examinarea rămăşiţelor, am constatat că majoritatea persoanelor au fost executate prin tiruri de gloanţe în cap, în timp ce aveau mâinile legate”, declară, într-o înregistrare video, un militar al cărui nume şi grad nu sunt prezentate de către agenţie.

De la începutul lui 2018, armata siriană a descoperit mai multe gropi comune, cu zeci de corpuri, în provincia Rakka (nord), unde jihadiştii au semănat teroarea şi şi-au multiplicat atrocităţiloe înainte să fie izgoniţi în urma unor bătălii sângeroase.

După o ascensiune în Irak şi Siria în 2014, SI a intrat în derută în urma unei serii de ofensive şi mai deţine controlul asupra câtorva ”buzunare” în deşert.

Oraşul Abu Kamal, situat în apropiere de frontiera cu Irakul, a fost recucerit de Damasc în noiembrie 2017. Era ultimul centru urban aflat sub controlul SI în Siria.

Declanşat în 2011, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi a oblogat milioane de persoane la exod.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.