Cel mai puternic om din Guvernul italian, liderul extremei drepte în peninsulă, Matteo Salvini a lansat luni, la Milano, un apel la o alianţă a naţionaliştilor în vederea alegerilor europene din mai, o întreprindere care nu merge de la sine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem pe cale să lărgim comunitatea, familia. Suntem pe cale să lucrăm la un nou vis european”, a lansat Salvini, alături de Jörg Meuthen de la Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), Olli Kotro de la Adevăraţii Finalandezi şi Anders Vistisen de la Partidul Popular Danez.

”În prezent, pentru numeroşi cetăţeni şi popoare, Uniunea Europeană (UE) reprezintă un coşmar”, a subliniat el, prezentând acest proiect, intitulat ”Europa bunului simţ, popoarele ridică capul”.

”Noi acţionăm pentru a pune în centru munca, familia, securitatea, protecţia mediului, viitorul tinerilor” prin ”mişcări alternative” ”alianţei între democraţi-creştini şi socialişti” aflaţi la putere de decenii la Bruxelles, a spus el.

Salvini a recunoscut că mişcările suveraniste au ”diferenţe”, dar a apreciat că ele se fondează ”pe identităţi şi tradiţii” şi a dat asigurări că alianţa lor urmează să crească, până la scrutin, şi să devină ”o forţă de guvernare şi de schimbare în Europa”.

MARE MITING LA 18 MAI

”Groparii visului european sunt birocraţii, binevoitorii, bancherii, care guvernează Europa de prea mult timp. Noi vrem să aducem poporul să guverneze Europa”, a mai lansat Salvini la această conferinţă de presă organizată într-un hotel de lux, la Milano, în prezenţa a aproximativ 200 de jurnalişti.

”Acest proiect vizează să apere drepturile fiecărui stat membru de a-şi găsi propria cale”, a declarat danezul Anders Vistisen.

”Dacă-i lăsăm pe opozanţii noştri să ne dezbine, vom vedea mai mult Bruxelles, mai puţină securitate, iar multiculturalismul şi identitatea Europei vor pierde pasul cu identităţile naţionale”.

Obiectivul este ”grupul cel mai important în Parlamentul European (PE)”, a notat Salvini, confirmând organizarea unui mare miting european sâmbătă, la 18 mai, la Milano.

Marine Le Pen, preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta), este aşteptată la acest miting.

Întrebat despre absenţa lui Le Pen luni, Salvini a dat asigurări că a fost mandatat de către ”toate mişcările politice din grupul său” în Parlamentul European, inclusiv RN, să lanseze acest apel la unitate.

În actualul PE, suveraniştii sunt împărţiţi în trei entităţi - şi anume în PPE, ENL şi CRE. Liga lui Salvini şi RN sunt membre ale grupului ”Europa naţiunilor şi Libertăţilor” (ENL), iar invitaţii finlandez şi danez ai lui Salvini fac parte din grupul ”Conservatorilor şi reformiştilor europeni” (CRE).

Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, de care Salvini se declară foarte apropiat, face parte din Partidul Popular European (PPE, dreapta), în pofida faptului că conservatorii europeni l-au suspendat în urmă cu câteva săptămâni.

Însă se pune problema leadershipului viitorului grup. Astfel, Le Pen urmează să viziteze partide naţionaliste ”aliate” în săptămânile viitoare, în Slovacia şi Cehia, pentru a le susţine în campaniile lor.

LINII DE FRACTURĂ

Pe fond, în pofida unor asemănări evidente - euroscepticism, ostilitate faţă de islamul politic, respingerea multiculturalismului de stânga -, suveraniştii europeni rămân foarte diferiţi.

Între AfD-ul german, adeptul economiei de piaţă, şi viziunea protecţionistă a RN-ului francez, distanţa este mare. La fel, italienii şi polonezii scot în faţă rădăcinile creştine ale Europei, pe când RN, în numele laicităţii, nu face o prioritate din ele.

Iar naţionaliştii polonezi sau finlandezi gustă prea puţin elogiile făcute de către Le pen şi Salvini preşedintelui rus Vladimir Putin.

Pe frontul intern, Salvini este nevoit, de asemenea, să ţină cont de dificultăţile tot mai mari ale alianţei sale guvernamentale cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisitem, populişti).

Tonul a urcat în ultimele zile, după ce liderul M5S Luigi Di Maio şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o ”derivă” a Ligii ”către extrema dreaptă” şi a alianţei acesteia cu forţe politice care ”neagă Holocaustul”.

Salvini a datasigurări luni că invitaţii săi nu sunt ”nostalgici ai extremiştilor”, în timp ce AfD a repetat că barbaria nazistă este ”cel mai rău capitol” din istoria Germaniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.